Betegségek

A betegség jeleinek azonosítása, gyógyszerek beadása

Nem szükséges mindig állatorvos véleménye, hogy tudd, kutyád nincs jól. Ahogy a külső jelek megmondják, vajon a boxered egészséges-e, ugyanezek mutatják, ha betegségtől szenved. Azonban, ha bizonyos ok miatt betegnek tűnik boxered, szükséged lehet az állatorvosra. Ha pontosan meg tudod határozni a tüneteket, az segít neki a probléma gyors felismerésében, különösen, ha ez telefonon történik. Szóval van egy csomó dolog, amit gyorsan megtehetsz az előtt a fontos telefon előtt.

Te vagy a legjobb helyzetben ahhoz, hogy felmérd boxered állapotát. Te naponta vele vagy és legjobban ismered a normál kondícióját. Emlékezz arra, hogy megjelenésének és viselkedésének összes aspektusa a normálishoz viszonyítva ítélendő meg. Pl. hízott vagy fogyott-e, étvágya vagy szomja változott-e, letargikusabb-e, mint normálisan. Figyeld vizelet és széklet ürítésének számát és az eredmény színét és összetételét. Ezek vizsgálata figyelmeztető lehet esetleges vizeletcsatorna-fertőzésre vagy emésztőrendszeri megbetegedésekre. A szőrzet állapota és a szemek fénye szintén jó jelzői lehetnek a kutya egészségének. Ha semmi nyilvánvaló jelet nem észlelsz, és mégis úgy érzed, nincs minden rendben, vizsgáld meg az ínyét és a szája belsejét. Ha az íny krémes-fehér színű a normális rózsaszín helyett, azt mutathatja, hogy a kutya sokkos. Egészséges kutyánál, ha a nyaka mögötti bőrt a mutató és hüvelykujjaddal megemeled és elengeded, gyorsan visszatér eredeti állapotába. Ha nem ez történik, hanem a megemelt redő néhány percig úgy marad, ez kiszáradásra utal.

Ezek a rutin vizsgálatok, ahányszor csak kutyád kondíciójával kapcsolatban kétségeid vannak. A levont következtetések szükség esetén lehetővé teszik a sürgős segítséget. Néhány betegség hirtelen változást okoz ezekben a jelekben. Ha kétséged van, konzultálj állatorvosoddal.

Lázmérés

A kutya normál hőmérséklete 38,3 - 38,7 között van. Ez kissé változhat, ha kutyádnak nemrég kimerítő edzése volt. Ha a változás több mint pár fok, ez azt mutatja, a kutya nincs jól. Bár nem tanácsoljuk, hogy a tulajdonos rendszeresen mérje kutyája hőmérsékletét, tanácsos tudni, hogy lehet korrektül hőt mérni, hogy betegség gyanúja esetén újabb bizonyíték legyen. Először is, végbélhőmérő használatakor rázd le a hőmérőt, hogy a higany az üveggömbhöz visszatérjen.

Kend be az üveggömböt vazelinnel vagy zsíros krémmel, és az álló kutyának helyezd a hőmérőüveget kb. 1-2cm-re a végbélbe. Kb. 1 percig hagyd benne, a higanycsepp ekkor stabilizálódik, biztosítva a pontos leolvasást.

Gyógyszerek beadása

A legtöbb gyógyszert orálisan (szájon át) adják be tabletta vagy folyadék formájában. Sok kutya a tablettát élvezettel eszi. Más esetekben a tabletta az ételbe rejthető egy ízletes falatba csomagolva. Azonban mindkét módszer nem teljesen biztos, mert néhány állat nagyon szelektív lehet és vagy kiköpi a tablettát, vagy szétválasztja az ételtől és elutasítja. Jobb megközelítés, ha biztosítod, hogy lenyelje a tablettát. Ez úgy érhető el, ha leülteted a kutyát, és mögé állsz, a fejét tartva. Nyisd ki a száját és helyezd a tablettát hátra a nyelve tövére, a torok elé. Csukd be a száját, tartsd a kezeddel a pofáját csukva. A kutya nyelni fog és a tabletta lemegy.
Ami a folyékony gyógyszert illeti, a legmegbízhatóbb módszer egy műanyagfecskendő. Kanál használatánál valószínűleg több megy a kutya mellére, mint amennyit bevesz. A fecskendő pontos és semmi nem megy kárba. A fecskendő megtöltése után illeszd a végét a kutya szájának sarkába, az ajak felemelése után helyezd a fogak közé a nyelv hegyénél. Lassan nyomd a fecskendőt, és tartsd a száját zárva, amíg lenyeli. Egyszerre csak kis mennyiséget adj be, hogy a kutya le tudja nyelni és elkerülje a fulladozást.

Hagyományos kezelés vagy homeopátia

Az utóbbi pár tíz évben élénkült az érdeklődés az egészségügyi problémák alternatív kezelése iránt, hangsúllyal a hagyományos kezelésben használt gyógyszerek közül a természetesre szemben a szintetikussal. Ez a fejezet nem kísérli meg, hogy a homeopátiát mélységében ismertesse, mert ez önmagában egy külön könyvet megér, és vannak már e témában kapható könyvek, ha az olvasó tovább akarja tudását mélyíteni.
Érdemes azonban elmondani, hogy az ilyen kezeléseket javaslók azzal érvelnek, hogy a homeopátiás kezelés biztonságos, mert nem lehet túladagolni és a gyógyszereknek nincs káros mellékhatása.

Egyszerű elsősegély

Megelőző egészségvédelmet vállalni egy dolog, de sérülésekkel és balesetekkel megbirkózni más ügy. De egy kis tervezéssel Te is abban a helyzetben lehetsz, hogy alapvető elsősegélyt vállalj és elkerüld az állatorvos meglátogatását, vagy fenntartó intézkedéseket tégy, amíg a kutyád biztonságosan el nem jut az állatorvoshoz, a sérülések további súlyosbodása nélkül.

Elsősegély csomag

Hasznos dolog elsősegély esetére alapvető eszközöket tartani. Minimumként az alábbiakat ajánlom:

- Ollók, folyékony parafin
- Körömvágók, vasklorid vagy káliumpermanganát
- vatta labdák, bolha-spray
- műanyagfecskendő, fültisztító
- kötszerek, lemosó szódakristályok
- végbél hőmérő, antihisztamin tabletta/krém

Vérzés elállítása

Néhány testrész, pl. fülek, ajkak, farok, köröm és talpak bőségesen véreznek, ha megvágják. Ha boxered megsebesül, ez rendszerint ezen a helyek valamelyikén történik és az egész környezet mészárszékhez lesz hasonló. Emlékezz rá, hogy kis vér hosszú utat tesz meg.
Mie1őtt kezelnéd a sebet, pontosan kell látnod azt, és mivel sok a vér, ez nehéz. Tehát első dolgod a vérzéscsillapítás kell legyen.
Mind a vasklorid, mind a káliumpermanganát hasznos a vérzés elállítására.
Az előbbi egy sárga folyadék, az utóbbi egy bíbor kristály, mindkettő gyógyszertárakban kapható. Vattalabdacsot süllyesztünk a folyadékba vagy a kristályra, és a sebre egy kis nyomással alkalmazzuk. A vérzésnek néhány másodperc alatt el kell állnia. Légy óvatos a vegyszerek használatával, mert foltot ejthetnek (színeznek). Komolyabb vérzés pl. vágás okozta seb, erősebb nyomást igényel: a vágásra, egy tiszta vattapárnát kössünk biztonságosan a sebre. A seb ellenőrzésére ne mozdítsd el a kötést, és ha a vérzés olyan erős, hogy átvérzik a kötés, az eredeti kötésre tegyél még egy kötést. Ha elállt a vérzés, és súllyosnak találjuk a sebet mindenképpen mutassuk meg állatorvosnak.

A farok hasadása

A vágatlan farkú boxer farka nagyon aktív lehet, és sérülést szenvedhet, ha kemény vagy éles tárgyaknak ütődik. Egy behasadt farok bőségesen vérezhet, fröcskölheti a vért a falra és a bútorra, és közismerten nehéz gyógyítani. A cél az, hogy a farkat védve tartsuk a további ütésektől, amíg a gyógyulási folyamat lezajlik. Azonban mivel a boxer nagy farkcsóváló, ezt könnyebb mondani, mint megtenni. A legjobb tanács, amit adhatunk, hogy próbáld a kutyát nyugton tartani és a sebet védeni. A kisebb seb néhány nap alatt begyógyul, és hónapokig tart, amíg a seb újra fel-felnyílik. A nem gyógyuló farkat gyakran amputálni kell, ami idősebb korban sokkal kockázatosabb, mint kölyök korban, tehát minden erőfeszítést tegyünk meg a seb keletkezésekor, annak gyógyulása érdekében.

Beszakadt körmök

Ha a köröm egy tárgynak ütődik, megrepedhet, néha el is törik. Komoly esetekben le is törhet a lábujjról, szabadon hagyva az ideget. Legrosszabb esetben a lábujj vérezhet és a folyás az e1?bb leírt módon, ömölhet. Ha a körmök némelyike lóg, jobb azt egy körömvágóval eltávolítani. Nehéz esetekben az állatorvos teszi ezt meg. Szerintünk a sebet legjobb fedetlenül hagyni, hogy levegőzhessen.
Ez az első teendő a gyógyítási folyamatban. A szabadon levő ideg természetesen visszahúzódik és a köröm általában néhány hét alatt visszanő.

Méh, darázscsípés

A méh vagy darázscsípés gyakori sérülés. Mivel a boxerek érdek1ődőek és az orrukkal tanulmányoznak (vagy úgy határoznak, hogy "megkóstolnak" egy tárgyat úgy, hogy a szájukban körbe görgetik), a legtöbb csípés az arcon, a száj belsejében, vagy a torokban található. A csípés ezeken a területeken veszélyes, mert a nyelv vagy torok bedagadása a légzést nehezíti. Elsősegélyként mossuk ki a szájat szódabikarbóna oldattal (fecskendő használatával, ahogy az e1?z?ekben leírtuk), vagy használjunk antihisztamin krémet, ha a csípés az arcon van. Antihisztamin tabletták ugyancsak jelentősen csökkenthetik a dagadást, és elkerülhetővé teszik az állatorvosi vizitet. Néhány kutya allergiás a csípésre és sokkot kap. Ha ez történik, vagy ha a száj és torok dagadása nagyon akadályozza a légzést, azonnali állatorvosi beavatkozás szükséges.

Mérgezés

A boxer kíváncsi és falánk fajta, bármely mérgezést rendszerint valami olyasmi okoz, amit megevett. Ez különböző forrásokból eredhet, így nehéz a kezelést pontosan meghatározni. Általános ok lehet pl. a patkányméreg, melyet figyelmetlenségb?1 evett, vagy gyomirtóként ill. rovarirtóként használt mezőgazdasági vegyszer.
A tünetek lehetnek, hírtelen, erős hányás vagy hasmenés, görcsök, szájhabzás vagy ájulás. Ha mérgezés gyanúja áll fenn, azonnal kérd az állatorvos tanácsát, ellátva őt a lehető legtöbb információval a gyanított anyagró1 (lehet?1eg mintát is adva be1ő1e). Van azonban néhány azonnali kezelés, amit alkalmazhatsz. Ha biztos vagy benne, hogy az anyag nem korrozív (pl. nem sav vagy fehérítő) és a kutya magánál van, okos dolog a kutyát meghánytatni, hogy felöklendezze a mérgező anyagot. Fontos, hogy jól diagnosztizáljuk a mérgező anyagot mielőtt hánytatunk, mivel ha maró, savas anyaggal van dolgunk, azzal nagyobb kárt okozhatunk.. Hogy hatásos legyen, ezt az anyag megevését?1 néhány órán belül meg kell tenni. A hánytatásra több módszer van, így pl. az ujjad ledugása a torok hátsó részébe (vigyázz, hogy meg ne harapjon) vagy erős sós vagy mustáros oldattal (fecskendővel beadva, mint a gyógyszerek). Soha ne próbáld ezeket egy öntudatlan kutyával, mert a saját hányásának belehelése blokkolhatja a légutat. A legjobb minden mérgezési gyanút az állatorvossal ellenőriztetni, és a mérgezés megállapításakor azonnal állatorvoshoz fordulni.

Hőguta, napszúrás

A kutyák különösen érzékenyek a hőgutára. Ellentétben az emberekkel ők nem izzadnak, így veszítve test hőt a bőrön át. Helyette verejtékmirigyeik vannak a mancsaikon, és hő távozik a nyelvükön keresztül is. A kutya lihegni fog, hogy a hő vesztést fokozza. Ha azonban a hő felvétel foka nagyobb, mint a hő leadásé, a kutyának problémája van, és hőgutát kaphat, és ennek következtében elájulhat. A leggyakoribb ok, ha az állatot kánikulában, járműben hagyják, de akkor is e1?fordulhat, ha a kutyát túlgyakorlatoztatják egy meleg napon, vagy nyári hónapokban gyengén szellőztetett kennelbe zárják. Még nyitott ablak mellett is gyorsan veszélyes fokra emelkedhet a hőmérséklet egy autóban. Könnyű a nap erejét és mozgásának sebességét alábecsülni. Az árnyékban leállított autó fél óra alatt teljes napsütésnek lehet kitéve. Ijesztő, milyen gyorsan elpusztulhat egy kutya egy ellenőrzés nélküli autóban hagyva.
Hőgutától szenvedő kutyának egyre nehezebb a hőmérsékletét szabályozni és nagyon liheg. Hamarosan kimerült és kiszáradt lesz, és ha nem kerül gyorsan hűvösebb helyre, elájul és meg is halhat. Alapvetően fontos testhőmérsékletét a lehető leghamarabb csökkenteni. Ez a legjobban egy hideg fürdőbe, tóba, folyóba merítéssel érhető el, ha vizet öntesz rá, vagy azzal, ha hideg vizes törölközőt terítesz rá. Ha jégkocka van, ez a kutya szájába helyezhető. Elsősegély jelleggel kell kezelni a szituációt, és ha idejében történik, a kutya minden utóhatás nélkül meggyógyul. Ha gyorsan avatkozunk be, a kutya 10 perc múlva jobban lesz és hűvös helyen hagyható egy tál hideg vízzel, amíg teljesen rendbe jön.

Külső és belső paraziták

Ha a boxere szőre nyilvánvaló ok nélkül veszteni kezd kondiciójáb61, vagy ha vakarózni kezd, valószínűleg külső parazitákra gyanakodhatunk. Ha súlyvesztés figyelhető meg, belső parazita lehet a gyanúsított. Tovább információkat lásd itt: http://www.karpatibox.hu/boxer_gondozasa.php

Bolhák

Ezek valószínűleg a legáltalánosabb külső paraziták és más kutyáról, földről, vagy más állatokról szedhetők fel. A leggyakoribb bolha, ami a kutyákon található, valóban a macskabolha. Ezek kicsi, vérszívó rovarok, melyek a kutya szőrén sétálnak vagy rohangálnak, de jelentős magasságba ugorhatnak szükség esetén. A bolha életciklusa a hőmérséklet függvénye - gyorsabban szaporodnak meleg időben. Életciklusuknak csak l0 %-át töltik ténylegesen a gazdájukon. A felnőtt kifejlett bolhák csípik a kutyát vértáplálékért, életüknek a többi 90%- át a tojás ill. lárva állapot teszi ki, melyet rendszerint a szőnyegedben, bútoraidban töltik. A házakban a központi fűtés kezdete azt is jelentette, hogy a bolhák könnyedén túlélik a hideg telet, ami egész éves problémává teszi őket, bár járványos időszakot csak a hosszú forró nyár jelent. Nemcsak irritálják a kutyát, de bőrfertőzéshez és szőrhulláshoz is vezethetnek. Sok kutya allergiás a bolhacsípésre. Felnőtt bolhák sűrű fogazatú fémkefével távolíthatók el, vagy rovarö1o púderrel, spray-vel vagy mosással pusztíthatók el.. Említésre érdemes, hogy a bolha a galandféreg életciklusába is be van vonva, így az erősen bolhafertőzött kutya galandférges is.

Kullancs

Az általánosan juhkullancsnak ismert rovar ovális és szürke színű, fél 1-2 cm hosszúságúra nő. A bőrhöz tapasztja magát fogóival és a vérbo1 táplálkozik. Étkezés után kerek formájúak lesznek, dagadtak és sötétebb színűek. A kullancsot nem szabad feszegetni, rángatni, mert beletörhet, és a szívószája bent marad, ami fertőzést okoz. Régi módszer, egy csöpp terpentin, vagy orvosi szesz, mely kibújásra készteti a kullancsot, azonban nem ajánlatos, mert a parazita nem jut levegőhöz, és a fertőzött testnedveit kutyánkba öklendezi. Minden állat-felszerelési boltban, ill. patikában kapható speciális kullancskiszedő csipesz, mellyel a parazita biztonságosan eltávolítható. Ha a kutya súlyosan fertőződött, ez vérszegénységhez vezethet.

Tetű

Ezek fehér vagy világos piros, lassan mozgó rovarok, melyek a kutya szőrébe tapadnak, vérrel táplálkoznak és a bőr közelében raknak tojásokat. Mivel egész életciklusát a kutyán tölti, könnyebb bánni vele, mint a bolhával. A tetű továbbá gazda-specifikus, ellentétben a bolhával, ez azt jelenti, hogy ezek a paraziták embert nem csípnek. A bőrelváltozásokat mindig meg kell mutatni az állatorvosnak, és kezeltetni kell, megoldás lehet a rovarö1ő fürdő.

Atkák

Az atkáknak sok fajtájuk van, a leggyakoribbak a fülatkák a külső hallójáratokban és a fűatkák a mancsokon, lábakon. Először a csupasz bőr tűnik fel a szem körül és az orrháton. A különösen hajlamos állatoknak az egész testét érintheti, másodlagos fertőzésként pedig a baktériumok súlyos ekcémát okozhatnak a bőrön Néhány boxer nyalja a mancsát a nyári időszakban, fájdalmas foltot okozva. A megtámadott felületre kénes port szórhatunk, vagy antiszeptikus fürdővel szüntethetők meg a rovarok. A bőrelváltozásokat mindig meg kell mutatni az állatorvosnak, és kezeltetni kell.

Rühesség

Ez a külső parazita két formában fordul e1ő. Rühességet (sarcoptic 7 szarkoptikus rüh) okoz egy olyan parazita, amelyik befúrja magát a bőr alá. Ez fertőző, intenzíven irritáló és a kutyát állandó vakarózásra készteti, ami sebeket, fekélyt okozhat. Demodektikus (tüszős) rühességet a szőrtüszőben élő parazita. okozhat. Ez nem fertőző, de ha nem kezelik, nagy területen a bőr roncsolódását okozhatja. A diagnózist a bőrkaparék mikroszkopikus vizsgálatával kell igazolni. A szarkoptikus rühösséget rovarölő fürdőkkel kezelik, de erős fertőzés esetén ajánlatos lenyírni a szőrt. Újrafertőzés hamar e1ofordulhat, ha nem kezelik gondosan a háztartásban az összes megtámadott állatot.
Hiba! A kapcsoló argumentuma érvénytelen.A rókák is fogékonyak erre a parazitára és megfertőzhetik a területükön sétáló kutyákat. A demodektikus rühességet nehezebb megfékezni és a kezelés a csak receptre kapható rovarö1ő merítő fürdő ismételt alkalmazásából áll több héten át. Néha e1ofordul, hogy a kutya nem reagál a kezelésre, és az eutanázia (elaltatás) a leggyöngédebb választás (megoldás), annyira súlyos ez az állapot.

Orsógiliszta (bélféreg)

Néhány ritka esettő1 eltekintve a kölykök többsége még a méhen belül férgeket fejleszt. Ezek az anyától erednek, akkor is, ha maga a szuka nem mutatja ennek nyilvánvaló jelét. Az orsógiliszta, mely 2-6 inch hosszú, szürkésfehér színű és mindkét végén pontozott, a leggyakoribb belső parazita. A parazita fertőzés tipikus szimptómái az instabil étvágy, a pocakos megjelenés és talán hasmenés és hányás, néha élő férgek láthatók a hányásban vagy a székletben. A legtöbb tenyésztő a kölyköket hathetes koruk előtt kétszer-háromszor féregteleníti. Ez megszünteti a korai elférgesedést. Ezután hat havi időközökben történő rendszeres kezelés sakkban tartja a férgeket. Nagyon fontos a boxered rendszeres féregtelenítése, mert a féregtojások emberbe jutása májkárosodást vagy vakságot okozhat.

Szalagférgek

A szalagféreg kevésbé általános parazita. A megfertőződött kutyák hamar vesztenek kondíciójukból, szőrzetük száraz, tompa, és gyakran próbálják rágni a hátukat.
A szalagféreg felépítése: fej, szívókával, aminek segítségével a bélfalhoz tapadnak ezt egy sorozat lapos szelvény követi. Hossza néhány lábnyira terjedhet. A szelvények, melyek tojásokat tartalmaznak, leválnak, és a végbélnyíláson át a bélsárral távoznak. Néha megtapadva láthatók a hát szőrcsomóin és mozgó rizsszemekhez hasonlítanak. A tojást lárva állapotban felszedheti a bolha és a kifejlett bolhában, fejlődik tovább. A bolhával fertőzött kutya az irritáció helyét harapdálja és lenyeli a bolhát, így visszafertőzi magát a szalagféreggel. Így a kezelés csak akkor eredményes, ha megfelelő féregtelenítő készítményt adnak az antiparazita fürdőkkel és spray-jel együtt, hogy a bolha-probléma ellenőrzés alatt legyen.

Bélelzáródás

Meglepő, milyen étvágygerjesztőnek találják a boxerek az élettelen tárgyakat, pl. kavicsokat. Életük során több változatos tárgyakat esznek meg a kutyák. A legtöbb átszalad és megjelenik az ürülékben. Néhány tárgy azonban nem megy keresztül, és a bélben elzáródást okoz. Felkeltheti gyanúdat, ha visszautasítja az élelmet, vagy a vizes tálhoz megy, mert szomjas, de mégsem iszik. Az oka az, hogy minél többet eszik és iszik, annál fájdalmasabb lesz, így vonakodva fog enni és inni. Néha az egyetlen megoldás a sebészi beavatkozás.

Hasmenés

A hasmenés mindig valami más tünete, nem egy önmagában való probléma. Lehet egy betegség mutatója, de lehet stressz vagy étrendváltozás eredménye is. Így ha más tünet nincs, ami betegségre utalna, érdemes a problémát magadnak kezelni, mielőtt az állatorvossal konzultálnál.
24 órás koplaltatás vagy könnyű diéta, mint pl. főtt rizs és hal vagy csirke elég lehet a probléma megoldására. Ha nem, a kaolin (gyógyszertárakban kapható) jó gyógyszer és néhány nap alatt kikúrálja. Ha nem kezeljük, a hasmenés kiszáradáshoz vezethet, tehát bőségesen biztosíts vizet boxerednek.
Tartós hasmenés esetén azonban, főleg, ha véres a széklet, vagy a rossz közérzet más jelei figyelhetők meg a kutyán, azonnal fel kell keresni az állatorvost!

Székrekedés

Ez nem nevezhető általános problémának, bár előfordulhat, ha a kutya sok csontot rág, vagy ha az étrendjében túl sok csontos étel van. Ha észreveszed, hogy a széklet fehér és morzsálódó kinézetű, ez annak a jele, hogy a székrekedés nincs messze. Az étrendhez korpa hozzáadása rendszerint elkerüli a probléma kialakulását, de ha a kondíció már nyilvánvaló és boxerednek nehézséget okoz a székelés, 10-15 ml szájon át, fecskendővel beadott paraffin megoldja a helyzetet.

Gyomorcsavarodás

A gyomor felfújódik a gázoktól, végül megfordul a saját tengelye körül. A gyomor bejárata és kijárata elzáródik. A kutya bordái mögött egyik, vagy mindkét oldalon dudorodás látszik, feszes hasfal, nehéz légzés, nyugtalanság figyelhető meg, időnként leül a hátsó lábára és látszik rajta, hogy nagyon szenved. Ha idejében észrevesszük a felfúvódást, azonnal menjünk állatorvoshoz, talán segíthet a gázok leengedésével. A gyomorcsavarodásnál csak az azonnali műtét segíthet, de a keringési sokk miatt nagyon kicsi a túlélés esélye. Megelőzésképpen használhat, ha naponta többször kisebb adag kifogástalan, jól beáztatott, nem leveses tápot adunk, és evés után kerüljük az ugrálást és futkosást.

Rossz lehelet

Sok dolog okozhat rossz leheletet. Valószínűleg a leggyakoribb a szuvasodó fog, minden kutyának rendszeresen tisztítani kell a fogát lágy fogkefével és saját kutya fogkrémmel. Ez segít leheletét frissen tartani és a későbbi korban megment az állatorvosi számlától. Az ételek minőségének szintén hatása lehet a leheletre - nyilvánvalóan a hal alapú élelmiszerek szaglanak a legrosszabbul.

Elrontott étvágy

Ez rendszerint olyan kutyákra vonatkozik, akik vagy a saját, vagy más kutya ürülékét megeszik. A helyes állatorvosi elnevezés a Coprophagia és ez normális a kutyák részéről. (bár nagyon kellemetlen a tulajdonosnak).

Gyakran javasolják, mivel a kutyák ezt azért teszik, mert étrendjük valamiben hiányos, hogy mindig érdemes az étrend megváltoztatásával próbálkozni. Magas rosttartalmú étrend ajánlott általában, esetleg multivitamin tabletta hozzáadásával, néhány hétig. Néhány kutyának nehéz ezt a szokását feladni, és így a kutya ürítés utáni kitisztítás az egyetlen út a probléma megoldására. Bármily furcsának is látszik, naponta néhány ananászkonzerv-kocka hozzáadása a kutyaételhez ugyancsak nagyon sikeres lehet.

Hányás

A kutya gyakran hányhat anélkül, hogy gondot kellene csinálnunk belőle. Ha túl gyorsan evett, előfordulhat, hogy az étel egy része visszajön, hogy aztán ismét megegye. A szukák farkas módra gyakran hányják ki a kölykeiknek az ételt. A kanok is hagyják, hogy a kölykök körbekoldulják őket az étel kihányására. Az ilyen hányadék még csak nem is kellemetlen szagú. Fűevés után a kutya esetenként a füvet fehér habbal együtt felöklendezi, ez sem ad okot a nyugtalanságra. Ha azonban a kutya gyakrabban hány és utálkozva elfordul, és ha ezenkívül még kedvetlennek is tűnik, ha a hányadék büdös, vagy elszíneződött (pl. sárga, feketés), azonnal fordulj állatorvoshoz!

Hasnyálmirigy elégtelenség

A hasnyálmirigy felelős egy olyan enzim termeléséért, ami a táplálék helyes emésztéséhez szükséges. A hasnyálmirigy elégtelenségben szenvedő kutyának olyan mirigye van, ami nem termel elég enzimet. Az érintett kutyák gyenge kondíciójúak és kis súlyúak annak ellenére, hogy rendszerint hatalmas étvágyuk van. Nagy mennyiségű, világos színű és bűzös székletet ürítenek, gyakran jellegzetes tehénlepény megjelenésűt. A rendellenesség igazolása és foka vér-teszttel ellenőrizhető, és a kezelés olyan tablettával történik, ami a hiányzó enzimet kellő mennyiségben pótolja. Ez a gyógyszerezés rendszerint a kutya egész további életében szükséges.

Gyomor-bélhurut

Ez egy általánosan használt fogalom a komoly hasmenés minden típusára, és változatos baktériumok ill. vírusok okozhatják. Mint a legtöbb betegségnél, ez komolyabb lehet kölyköknél, mint idősebb kutyáknál. Klasszikus tünetek a hasmenés és hányás, gyakran hőemelkedés. A kutyák, ha nem kezelik gyorsan, hamar kiszáradhatnak. A legtöbb eset nem igényel állatorvosi felügyeletet, megfelelő 24 órás periódusban szilárd táplálék nélkül rendszeres lehetőséget kell adni kis mennyiségű folyadék felvételére. Komolyabb eset rehidrációs (víz visszajuttatási) terápiát és antibiotikus kúrát igényel. Ez a gyomor megbetegedés könnyen átterjedhet a család ember-tagjaira, így szigorúan kell venni a higiéniát.

Puffadás / bélcsavarodás

A puffadás kifejezést a gyomorban visszamaradó gáz felgyülemlésének leírására használják. Ez az állat táplálkozása közben lenyelt levegő lehet, vagy a gyomorban a táplálék erjedése közben keletkező gáz.

A gyomor felpuffadt lesz, és gyakran foroghat, ami a ki és bemenetelnél csavarodást okozhat, így megakadályozza az összegyűlt levegő távozását. Mivel több gáz képződik, a kondíció rosszabbodik: a felfúvódás együtt hatással lehet a vérellátásra és a sokkos állapotba, hozhatja az állatot. A korai szimptómák úgy látszanak, mint egy nagyon teli has hirtelen rohama. Ha szájon át beadsz néhány evőkanál főzőolajat, értékes időt nyerhetsz vele. Ez azonban egy nagyon veszélyes állapot, ami azonnali orvosi beavatkozást igényel, ha a kutyát meg kell menteni.

Hogy a puffadás megelőzését segítsük, mindig engedd a kutyát mozgatás után pihenni és legalább egy óra hosszat, ne etesd. Evés után legalább 2 óra hosszat ne engedd rohangálni. Biztosítsd, hogy az élelmiszer jól átitatott legyen étkezés e1?tt. Néhány komplett étel (különösen a magas szója tartalmú) beáztatás után eredeti mérete kétszeresére dagad, és így valószínűleg megnagyobbítja a gyomrot. Az élelmiszer márkádhoz adj egy edényben némi vizet és hagyd 10 percig állni, hogy ellenőrizni tudd, mi történik. Az is tanácsos, hogy a kutyák egyenként legyenek etetve, hogy saját ütemükben ehessenek, és ne legyenek kénytelenek odakapni az ételhez a kennel vagy a háztartás többi tagjával való versenyzés miatt.

Kolitisz (vastagbél-gyulladás, bélhurut)

Ez a kifejezés a "kolon"-nak nevezett vastagbél szakasznak a gyulladását jelenti és meglehetősen általános a boxer néhány vonalánál. Amikor a fölös anyag áthalad a vastagbélen, vizet vesz fel, így a keletkező széklet egy egészséges kutyánál fél-szilárdállagú lesz. Azonban a kolitiszben szenvedő állat rendszerint erőlködik, hogy gyakori, kis mennyiségű laza ürítést végezzen, mely gyakran nyálkával fedett, kocsonyás anyag. Ez néha friss vérrel van csíkozva. Valószínű, hogy néhány ételtípus rohamot válthat ki, ami feszíthet - az érintett állatok nem ritkán szenvednek ettől a problémától a bemutató napjaiban.

Hólyaggyulladás

A cisztitisz a hólyag gyulladása és mindkét nemet érintheti, bár gyakoribb a szukáknál. Az érintett állatok ismételten próbálnak vizeletet üríteni, de csak kis mennyiségben sikerül, ez gyakran vérrel színezett, és rendszerint kellemetlen, irritáló érzés kíséri. Ha arra bátorítod a kutyát, hogy a normálisnál nagyobb mennyiséget igyon, vagy pusztán vizet igyon, a kevésbé komoly esetek otthon is kikezelhetők. Ez valójában kiöblíti a hólyagot. Ha úgy látod, hogy boxered a cisztitisz jeleit mutatja, az állatorvos vizeletmintát kér és valószínűleg antibiotikumot ír fel, mely hamar rendbe hozza a problémát.

Fertőző betegségek

Mint korábban is említettük, a legtöbb állatorvos ajánlja, hogy boxeredet korán oltasd be, hogy egy csomó, fertőző betegségtől védve legyen. Ez városban még fontosabb, ahol a kockázat nagyobb. Vidéken a kutyák kevésbé kerülnek kapcsolatba másokkal, akik betegséghordozók.
További információk: http://www.karpatibox.hu/boxer_gondozasa.php

Szopornyica

Ez egy vírusos betegség, ami általában agy és gerincve1. gyulladást okoz. Komoly esetben gyakran végzetes. A szopornyicát általában egy fertőzött kutyával való direkt kapcsolat közvetít, vagy rövidtávon, légi úton is terjedhet a vírus. Fertőzött kutya rendszerint az alábbi szimptómákat mutatja: hányás, köhögés, szem és orrfolyás, torokfájás, hasmenés, szédülés (agyvérzés?), hőmérséklet és pulzus emelkedése. Néhány nap múlva a mancsok megkeményedése következhet. Valóban néhány éve a vírus egyik fajtáját "kemény mancs" vírusnak hívták. Azonnali állatorvosi beavatkozás szükséges. Bár a vírus elpusztítására nincs kezelés, antibiotikumot használnak a kísérő bakteriális fertőzés elnyomására. Rendszerint több hetes intenzív ápolás szükséges. Még ha túl is éli a kutya, részlegesen megbénulhat élete hátralevő részére. E betegség megelőzhető a megfelelő védőoltások beadásával.

Leptospirózis

Kétfajta leptospirózis megbetegedés van. Mindkét típusnál a kutya vérrendszerének bakteriális fertőzése áll fenn, vagy a szájon keresztül, mert a kutya fertőzött vizet iszik, vagy lábseben keresztül, ha a kutya fertőzött vizeletbe lép. Az egyik formát leptospirális sárgaságnak hívják (humán orvoslásban Weil betegségként is ismert) és a barna patkány vizelete közvetíti. Ez a máj akut fertőzése, jelentős fájdalmat és vérzést okoz, ha a sárgaság kifej1.dik, a gyógyulás esélye kevés. Korai tünetek az étvágytalanság, tompaság és láz, előrehaladott állapotban nagyon sötét széklet, ami a bélvérzés következménye. A másik típust Canicola láznak hívják és fertőzött kutya vizelete közvetíti, és a veséket támadja meg. Az első szimptómák megegyeznek az előző leptospirózis típuséval, de ennél a betegségnél a kutyának intenzív fájdalmai vannak és veseelégtelenség alakul ki. Mivel mindkét leptospirózis típus átvihető az emberre, igen fontos a beteg állat ápolásánál a szigorú higiéniai előírások betartása.

Parvovírus

Ez a fertőzés feltételezhetőleg új a kutyáknál, a vírusok a kutyafajnál az 1970-es években mutálódtak és terjedtek el. Ez a rendkívül ellenál1ó vírus a fekália-fertőzött talajon hónapokig tovább élhet. Két forma létezik. Az általánosabb az elválasztott kölykökben és az idősebb kutyákban komoly vérhast okozhat, rossz-szagú hasmenést, gyors kiszáradást és összeesést. Komoly esetekben 24 órán belül beállhat a halál. A kezelés rendszerint víz visszaállítási terápiát foglal magába, hányás elleni hányingercsillapítót és antibiotikumokat a bél további bakteriális fertőzésének megakadályozására. A másik forma újszülött kölykökben van és a szívizom gyulladását okozza. A kölykök nem mutatnak nyilvánvaló szimptómákat 4 hónapos koruk előtt. Erre az időre aktívabbakká válnak, ami a sérült szívizomtól több erőfeszítést igényelne, ezt azonban nem tudja teljesíteni. Jelenleg kevés tehető ez ellen a betegség ellen.

Kennel köhögés

A neve ellenére ez a fertőzés a szabadban élő kutyáknál fordulhat elő, és nem szükségszerűen a más kutyákkal egy háztartásban élőkkel. Ez egy akut gyulladási állapot és néha igen fertőző, vírus is, baktérium is okozhatja. Szimptómái: jellegzetes köhögés orrfolyással kisérve, dagadt nyirokmirigyek és néha láz. A betegség kellemetlen, bár nem életveszélyes és nem okoz hosszú károsodást. 2-3 héten belül kitisztul. Glicerin és méz köhögés elleni keverék csökkenti a szimptómákat és néha antibiotikum szükséges a tüdő bakteriális fertőzése ellen. Legjobb az érintett kutyát olyan nyugodtan tartani, ahogy csak lehet, mert a mozgatás és izgalom újabb köhögési rohamot okozhat.

Energiahiány

A szoptatási időszak táplálóanyag-igénye a létfenntartó mennyiség háromszorosát is megha-ladhatja! Amennyire általános a korai vemhesség alatti túltáplálás, ugyanolyan gyakran feled-keznek meg arról, hogy a szoptató anya . különösen népes alom esetén - a tejjel olyan mennyiségű energiát veszít, amit a fölvett táplálékkal képtelen pótolni. Ezért a kölykeit nevelő állatnak lehetővé kell tenni, hogy étvágya szerint naponta többször fogyaszthasson nagy tápértékű eleséget. Forgalomban vannak a megnövekedett táplálóanyag-igényt kielégítő tápok (pl. Royal Canin Starter), amelyek a szoptatási időszak alatti kondícióromlás veszélyét csökkentik.

Kalciumhiányos görcsök (eclampsia)

Előfordul, hogy a szoptatással nagy mennyiségben ürülő kalciumot az eleségből felszívódó és a csontokból mozgósított kalcium együttesen sem képesek pótolni, ezért a vérben kalciumhiá-nyos állapot alakul ki. A kórkép kivételesen nagytestű fajtáknál is tapasztalható, gyakran azért, mert vemhesség alatt a szuka túl sok kalciumot (szoptató tápot vagy kalcium kiegészítőt) kapott, ami a kalciumháztartásért felelős mellékpajzsmirigy .ellustulásához. ve-zet, és az nem képes megfelelő mozgósításra a csontokból. Az alacsony vérkalcium-szint kö-vetkeztében az izomműködés zavart szenved, ami eleinte erőtlenségben, remegésben és kötött járásban mutatkozik. Az állapot súlyosbodásakor a pupilla kitágul, a testhőmérséklet emelke-dik, rángógörcsök jelentkeznek és az állat oldalára dől. Amikor a görcsös állapot már nem-csak a vázizmokra korlátozódik, hanem a légzőizmokat és a szívizmot is érinti, életveszélyes-sé válhat, ezért késedelem nélkül hívjunk állatorvost és vegyük el tőle a kölyköket.

Méhgyulladás

A méhben visszamaradt kölyök vagy magzatburok, esetleg az ellési higiénia hiányosságai okozhatják. Erre utal, ha az ellést követő napokban az anyakutya étvágytalan, kedvetlen, és bűzös váladék ürül a hüvelyéből, kölykeit nem gondozza vagy nincs elég teje, esetleg lázas (testhőmérséklete 40°C vagy magasabb). Ilyenkor haladéktalanul meg kell mutatni állator-vosnak, mert méhgyulladása lehet, ami az életét is veszélybe sodorja.

Emlőgyulladás

A tejet termelő egészséges emlők viszonylag nagyok és puha tapintatúak. A sötétvörös színű gyulladt emlők feszülésig teltek, kemény tapintatúak, melegek és fájdalmasak. Amíg a beteg-ség csak az emlőket érinti, addig az anya általános állapota nem romlik számottevően. Mint-hogy azonban a fájdalom miatt nem engedi szopni kölykeit, a pangó tej miatt a probléma egy-re súlyosbodik. Ilyenkor az állatorvos antibiotikumot ad a szukának, ezenkívül minél gyak-rabban ki kell fejni a tejet a beteg emlőkből, előrehaladott esetben a szukát gyógyszeresen el kell apasztani és a kölyköket mesterségesen (tejpótlóval) táplálni.

Álvemhesség

Az álvemhes szuka a vemhesség minden jelét mutatja, alomhelyet épít, és .kölyköket. gyűjt maga köré játékok formájában. Akár még tejet is termelhet. Nem olyan régen az álvemhessé-get még hormonzavarnak tekintették. Ez azonban ténylegesen a természet célszerű elrendezé-se, mert a farkasfalkában csak az alfaszukának, a falka legjobbjának és legerősebbjének lehet-nek kölykei. Hogy minden körülmények között biztosítsák a kölykök felnevelését, álvemhes-ségük miatt szükség esetén más nőstényállatok is beugorhatnak vagy akár helyettesíthetik is az anyát. Semmiképpen sem szabad hormonokkal kezelni azt a szukát, amelyik hajlamos az álvemhességre. Ha viselkedése túl terhessé válik (ritka esetekben akár agresszív is lehet), in-kább kasztráltassuk. Ha egyszer megengedünk neki egy almot, az csak a legritkább esetben oldja meg a problémát. Tünetei közül leggyakoribb a .babázás. az apró játékokkal, az ivarzás után már akár 30 nap-pal meginduló tejelválasztás, a hastérfogat megnövekedése, sőt akár szülőfájások is jelentkez-hetnek. Enyhébb esetekben a konzervatív terápia is eredményes lehet, azaz a játékok megvo-nása, az étel és ivóvíz korlátozása és a sok mozgás megszünteti a tüneteket. A tejelválasztás megindulása esetén hűvös, bórvizes, kamillás borogatás javasolt. Gyógyszeres kezelésnél mindig mérlegelni kell az állapot súlyosságát és a beavatkozás mellékhatásait. A hosszú hatá-sú progeszteron készítmények jelentősen befolyásolhatják a későbbi ciklusok jelentkezését, a prolaktin-gátlók viszont hányingert váltanak ki.

Születéstől az elválasztásig

Az újszülöttek életük első napjaiban még képtelenek a testhőmérséklet szabályozására, a sze-mük zárva, nem tudnak önállóan táplálékot szerezni és reflexműködésük is tökéletlen. Teljes egészében az anyai gondoskodásra vannak utalva, ilyenkor fogékonyak a külvilág mikroorga-nizmusai által okozott fertőzésekre. Ezért célszerű a környezet tisztaságára és megfelelő hőmérsékletére fokozottan ügyelni. Bizonyos újszülöttkori fertőző betegségek akár teljes almok kipusztulásához vezetnek, de először általában csak egy-két egyedet érintenek (többnyire a leggyengébbeket), majd a be-tegség tünetei fokozatosan válnak láthatóvá a többi újszülöttön is. Sikeres állatorvosi beavat-kozásra viszont csak akkor van remény, ha nem az utolsó életben maradt, már nagy mérték-ben legyengült kölyköt akarjuk megmenteni, hanem rögtön az első tüneteknél kezdjük meg a vizsgálatokat, és az azoknak megfelelő kezelést.

Állatorvost kell hívni, ha

 • 63 nap eltelt a fedeztetés óta és a szuka nem készülődik az ellésre,
 • 4 órája elfolyt a magzatvíz, de nem született kölyök,
 • 30-60 perce tartó erőteljes fájások ellenére nem született kölyök,
 • 1 óránál régebben sötétzöld váladék ürül, de nem született kölyök,
 • 2 percnél régebb óta magzati testrész látható a pérarésben,
 • az ellő szuka 2 óránál régebben pihen, de még van születendő kölyök, a kölykök állandóan (etetés után is) sírnak,
 • az előrehaladottan vemhes vagy szoptató szuka remeg, elfekszik, érdektelen a külvilág ingereire.

Öröklődő betegségek

Számos betegségről bebizonyosodott, hogy genetikai kapcsolódása van és családi vonalon továbbadható. A következők jelennek meg sok tenyészetnél, beleértve a boxert is. Ha örökletes problémák merülnek fel, az ilyen állatok a további tenyésztési programban nem használhatók.

Tumor

A szövetekben keletkező bármely sejtszaporodás okozta növekedést tumornak nevezzük. De nem minden tumor rosszindulatú. A leggyakoribb tumorforma a kutyáknál az emlő tumor. Ezek előfordulási gyakorisága a korral nő és sok állatorvos javasolja a tenyésztésre nem használt szukák ivartalanítását, mert ez jelentősen csökkenti az emlő tumor esélyeit.

Sérv

A sérv kifejezés a testszövet vagy egy szerv részének abnormális kidudorodása az azt normálisan tartó testfalon. A megfigyelt két legáltalánosabb típusa a köldöksérv és a lágyéksérv.
A köldöksérv a hason való kitüremkedés, és rendszerint csak egy kis zsíros csomóként jelenik meg a köldökön. Ez egy általános előfordulás és a helyzet gyakran magától megjavul, ahogy a kölyök nő. Az állatorvosok gyakran javasolják a kutya tulajdonosainak, hogy a sérveket operáltassák meg mihamarabb, de a "várj, majd meglátod" stratégia gyakran megment a műtéttől. Komoly problémává válhat, ha a bél hossza kijön a nyíláson és kizáródhat, ha a hólyag a kölykező szukánál erős nyomást gyakorol a sérvre. Ha a sérv nagy, a korrekciós műtét az egyetlen lehetőség. Nagy a va1ószinüsége, hogy a köldöksérv előfordulása genetikai bázisú, de a legtöbb tenyésztőnek az a véleménye, hogy ezt a szuka ügyetlensége okozza a kölyök köldökzsinórjának szüléskori ellátásánál.
A lágyéksérv a lágyékban kis duzzanatként látható, mikor a kölyök a hátsó lábaira áll. Ennél a sérvnél is általános, hogy a kölykök növekedésével magától bezárul. De ha a sérv nagy, szükséges a korrekciós műtét. Bizonyos, hogy ez öröklődő hiba, és az érintett állatot jobb nem használni tenyésztésre.

Rejtett heréjűség

Hím kutyáknál, ha a herék nem helyezkednek el rendesen a herezacskóban, rejtett heréjűségről beszélnek - egyoldali, ha mindkét here érintett, és kétoldali, ha csak az egyik van még a hasban. A kölyökkutyáknál a herék általában 12 hetes korukig szállnak le teljesen a zacskóba, bár nem szokatlan, hogy a lágyékcsatornán át visszacsúsznak és néhány nap múlva ismét megjelennek.
A rejtett heréjűek még termékenyek lehetnek, de öröklődő természete miatt soha ne használd tenyésztésre. Egészségügyi okokból javasolt a kutyák kasztrálása 12 hónapos koruk körül, mert a leszállásra alkalmatlan herék rák okozói lehetnek.

A szív betegségei

A Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar adatai szerint a kutyák mintegy 5%-ában lehet szívbetegséget diagnosztizálni. Az idősödő kutyákban a tünetek egyre kifejezettebbé válnak, és ha nem kezelik a betegeket, az akár végzetes is lehet. A tünetek hátterében a szív elváltozása és ennek következtében a szív munkájának zavara áll, amely megfelelő kezelés hiányában a szervezet keringési rendszerére komoly következménnyel járhat.

Milyen tüneteket tapasztalhatunk kutyánkon?

 • Fáradékony.
 • Nehezen lélegzik, fullad.
 • Sokszor köhög.
 • Lábvégek duzzadtak lesznek.

Ha a tünetek megjelennek, kérjük, forduljon állatorvosához, aki megvizsgálja a kutyát és elmagyarázza, mely betegség miatt van szükség az Ön kutyájának kezelésére.

Minden a szíven múlik!

A szívnek egyetlen feladata, hogy pumpaként a szervezet minden részébe eljuttassa az oxigénben és tápanyagokban gazdag vért. Munkája nélkülözhetetlen az élet fenntartásához, működése nagyban befolyásolja az egész szervezet egészségi állapotát. Amikor a szív teljesítőképessége arra szintre csökken, hogy a szervezet igényeit már nem tudja kielégíteni, akkor beszélünk keringési elégtelenségről.
A tünetek hátterében a szív elváltozása és ennek következtében a szív munkájának zavara áll, amely megfelelő kezelés hiányában a szervezet keringési rendszerére komoly következménnyel járhat.

Egy egészséges kutya szíve
A szív egy különleges izomfajtából, a szívizomból épül fel. Amint a képen látható, a szív két fő részből tevődik össze. A szív mindkét oldala két részből áll: pitvarból és kamrából. A jobb oldalon a pitvarba érkezik a test felől a vér és billentyűkön át, a kamrán keresztül a tüdőbe jut. A tüdőből a felfrissült, oxigénben gazdag vér a bal pitvarba jut és onnan billentyűk segítségével a bal kamra érintésével a testbe áramlik.

Kutyák esetében leggyakrabban a következő két betegséget diagnosztizálják:


A. Krónikus billentyű elégtelenség
Károsodott, rosszul záródó billentyűk
(A billentyű elégtelenségben szenvedő állat szívében a szívbillentyűk károsodnak, ennek következtében a szív többletmunkát végez a vér áramoltatása során.)
Főként középkorú és idős állatok betegsége.

B. Szívmegnagyobbodás
Kitágult kamrák, elvékonyodott szívizomzat
(Amelynek következtében a szív nem képes a szervezetben a vért megfelelő hatékonysággal áramoltatni.)
Főleg fiatalabb és a középkorú egyedeket érinti.

Csípőízületi Diszplázia (Hip Dysplasia)

Köszönjük Dr. Sebestyén Zsoltnak (ProVet Állatorvosi Szakrendelő: www.provet.hu), hogy a cikket rendelkezésünkre bocsátotta. A cikk forrása: http://www.provet.hu/dysplasia.htm

A dysplasia szó görög eredetű, és hiányos, rendellenes fejlődést jelent. A csípőízületi dysplasia tehát a csípőízületet alkotó csontok valamelyikének, vagy mindkettőnek a normálistól való eltérő alakulását jelenti. A csípőízület egyik alkotója a medencecsont ízületi vápája, szaknyelven az acetabulum. Ennek egészséges kutyában félgömb alakú homorulatot kell képeznie, és olyan mély kell legyen, hogy a bele illeszkedő ugyancsak félgömb alakú combcsontfej kétharmadát magába foglalja. A dysplasiás csípőízületben vagy az acetabulum nem félgömb alakú, hanem ellapult, sekély, vagy a combcsontfej körvonala változik meg hasonlóképpen, illetve a fenti eltérések együtt is előfordulhatnak, sőt leggyakrabban együtt jelentkeznek. Az eddigiekből következően nem nevezhetjük tehát dysplasiának a kellő mélységű és alakú acetabulum és megfelelő combcsontfej megléte esetén mutatkozó csípőízületi lazaságot, noha ez a röntgenfelvételen azt eredményezheti, hogy a combcsontfej kétharmada nincs az acetabulumban. Ez az ízületi lazaság már nyolc hetes korban vizsgálható. Megléte hozzájárulhat a dysplasia kialakulásához, de a lazaság a kölykök helyes takarmányozásával és mozgatásával javítható.

A csípőízületi dysplasia oka egyetlen tényezőben nem jelölhető meg, a kutatók maguk is vitatkoznak a kérdésen. Kétségtelennek tűnik, hogy van bizonyos genetikai háttér, tehát a betegség öröklődik. E mellett szerepet tulajdonítanak az ízület körüli lágy szövetek (izmok, szalagok, ízületi tok) minőségének, a kölyök mozgásának (a sokat ülő, fekvő, túlsúlyos kölyök hajlamosabb a dysplasiára) a helyes táplálásnak is. A betegséget már csaknem valamennyi fajtán megfigyelték, mégis inkább a nagyobb testű kutyákon gyakoribb. Magyarországon a német juhász és a rottweiler vezetik a gyakorisági listát.

Miből gyaníthatjuk, hogy a kutyánknak csípőízületi problémája van?

Fontos tudnunk, hogy a dysplasia foka és a klinikai tünetek súlyossága fiatal kutyán nincs egymással összefüggésben. A dysplasiás kutya lehet teljesen tünetmentes, de mutathat súlyos sántaságot is, ezért a következő tünetek előfordulása esetleges. A tünetek hat hetes kor után bármikor megjelenhetnek.

A legelső tünet lehet a hátulsó lábakon mutatkozó sántaság, mely kifejezettebbé válik hosszú séta vagy játék után. Nehézkes felkelés, totyogó, kacsaszerű járás. Széles, kiálló "forgók", egymást majdnem érintő csánkok. Gyengén fejlett izomzat a hátulsó testfélen. Járás közben erősen elmozduló csípőízületek esetleg kattogó hang.

Fenti tünetek észlelésekor forduljunk állatorvoshoz, lehetőleg ortopédiára szakosodott klinikához, ahol az állatot szakszerűen megvizsgálják, (hiszen nem minden hátulsó végtag sántaság dysplasia) szükség esetén röntgenfelvételt készítenek, és gyógyszeres vagy műtéti kezelést javasolnak. Az egyébként rendesen fejlett csípőízületben mutatkozó lazaság az esetek jelentős részében egy időben végzett viszonylag egyszerű műtéttel korrigálható.

A csípőízületi dysplasia gyógyíthatatlan betegség, a gyógyszeres kezelés a tünetek enyhítésére szolgál csupán. A műtétek, melyek célja a beteg ízület valamilyen korrekciója, speciális felszereltséget igényelnek, ezért csak szakklinikán végezhetők el, és igen drágák. Nagyon fontos volna tehát a betegség előfordulásának tenyésztői szelekcióval való csökkentése. Kívánatos lenne tenyésztésbe vétel előtt minden egyed szűrő röntgenvizsgálatát elvégezni, és a dysplasiás állatokat a tenyésztésből kizárni. Mivel Magyarországon ilyen hivatalos előírás még nincsen, a tenyésztők józan belátására van bízva a döntés a kérdésben. Meggyőződésem, hogy az a tenyésztő, aki munkája céljául az adott fajta megőrzését és tökéletesítését tűzi ki saját érdeke miatt is önként végrehajtja ezt a szelekciót, hiszen hosszú távon ez biztosan megtérül, úgy az ilyen (dysplasia mentes) tenyészetből származó kölykök árában, mint a fajta fennmaradásában.

A kutyát vásárlóknak pedig azt tanácsolhatom, hogy az adásvételi szerződésben mindig térjenek ki a később jelentkező veleszületett betegség esetén követendő eljárásra. Ez különösen érvényes arra az esetre, ha a kutyát kifejezetten tenyésztési célra vásárolják. Ezeknek a hibáknak egy része ugyanis tenyésztésből való kizárást jelent, és gyógykezeltetésük, ha egyáltalán lehetséges, igen költséges. A csípőízületi dysplasia szűrés eredménye a csípő állapotától függően a következő lehet:

OFA (USA)

FCI (Európa)

BVA (UK és Ausztrália)

Egyéb megnevezés

Excellent (E)

A

0-4

mentes, normál

Good (G)

A

5-10

mentes, normál

Fair (F)

B

11-18

átmeneti, majdnem normál

Borderline (B)

B

19-25

átmeneti, majdnem normál

Mild (M)

C

26-35

enyhe

Moderate (MOD)

D

36-50

közepes

Severe (S)

E

51-106

súlyos

A közepes ( D ) vagy súlyos ( E ) csipőizületi dysplasia-ban szenvedő kutyákat ki kell zárni a tenyésztésből! Enyhe fokozat ( C ) esetén a pároztatás kizárólag egészséges (mentes - A) csípőjű kutyával javasolt.

Utazási betegségek

Ez általában a kölyökkorral összefüggő probléma és a kölyök 7-8 hónapos korára rendszerint elmúlik. Legjobb megpróbálni a kölyköt az autóban való utazáshoz korán hozzászoktatni, és a legtöbb ember azt javasolja, hogy jó ötlet őt 15-20 percre egy álló autó hátsó részében hagyni nyitott hátsó ajtóval. Így hozzászokik a környezethez első utazása előtt. Soha ne etesd a kölyköt legalább 3-4 órával az utazás előtt, az első néhány utazás rövid legyen és kellemes célirányú, pl. séta a parkban. Ez segít enyhíteni aggódását és remélhetőleg a kölyök, várni fogja a kirándulásokat. Ha ez eredménytelen, a gyógyszerész által adott szabadalmazott utazási betegség elleni tabletta segíthet gyermek adagban (Dedalon).

Szélütés

Agyvérzésként is ismert, ezek rendszerint más betegség tünetei, és ebben a megvilágításban kell szemlélni. Számos kondíció okozhatja fertőzés miatti hőemelkedés, fogzás, fejsérülés, agydaganat és komoly idegrendszeri zavar, mint az epilepszia. Minden szélütés nagyon ijesztő a tulajdonosnak és a szemtanúnak - több formája lehet, de tipikus, hogy a kutya a földre esik (rendszerint előzmény nélkül) és fékezhetetlenül dobálja magát. Merevek, reszketők lehetnek a végtagjai, a szemei meredtek, a száj és az ajkak behúzottak. Néhány esetben a hólyag és a belek önkéntelenül ürülhetnek a roham alatt, erre légy felkészülve. A tünetek néhány percig tartanak, ami után a kutya kicsit zavarodott lehet. További 5-10 perc múlva láthatólag visszatér a normálállapota, nyilvánvalóan mellékhatások nélkül. Amíg a kutyád szélütése tart, rendszerint a legjobb hagyni, hogy saját ütemében lezajlódjon. Ne próbáld mozgatni vagy csitítani, mert megharaphat. Hagyd a kutyát, ahol van, és mozdítsd el útjából a bútorokat, nehogy megsértse magát. Ha a tudatát visszanyeri, nyugtasd meg a kutyát és tartsd elsötétített és nyugodt környezetben. Az agyvérzést nem kell szükségszerűen vészhelyzetnek kezelni, de bölcs dolog állatorvosoddal időpontot megbeszélni, hogy a kutyát gondosan kivizsgálja és megállapíthassa az okot. Ismétlődő szélütések epilepsziára mutatnak, amit állatorvosod igazolhat, és ellenőrzés alatt tarthat.

Vesebetegségek

Ez a betegség normálisan idősebb kutyákkal kapcsolatos és a tünetek között lehet étvágytalanság fokozott szomjúsággal, rossz lehelet, és aktivitás hiánya. A diagnózis egyszerűen vérvizsgálattal állapítható meg. Speciális étrend segíthet a kondíción, de előrehaladott esetben az eutanázia (elaltatás) rendszerint a leggyöngédebb kezelési megoldás.

Süketség

A süketség olyan probléma, ami alkalmanként minden fehér kutya tenyészetben megtalálható, előfordul az egyik vagy mindkét fülön. Különböző okai lehetnek a süketségnek, a sérüléstől vagy krónikus fertőzéstől a veleszületett, örökletes állapotig, mely öröklési mód még nem teljesen érthető. Egy alomban a süket kölyök rendszerint utolsónak ébred és néha érintés kell, hogy felkeltsük. A süket kölykök azonban követik alomtársaik vezetését és így a gondos megfigyelés alapvető. A gyanút, hogy a kölyök nem hall, az új otthonba való távozása előtt igazolni kell. Sok esetben elég válasz a teszteléséhez a hangos zaj vagy fütty. Ha még mindig kétség van, az állatorvosod által szervezett "hallás által felidézett agytörzs válasz" /BAER/ teszt szükséges. Ez a próba fájdalommentes, és nem kíván nyugtatást vagy együttműködést a kölyök részéről. Süket kölykök tökéletesen boldog életet élhetnek, de nagyon elkötelezett tulajdonosra van szükségük, hogy a nyilvánvaló nehézségeket legyőzzék.

Kutya hipotireózis (pajzsmirigy csökkent működése)

A pajzsmirigy egyike a hét nagy mirigynek, amelyek az endokrin (belső elválasztású) rendszert alkotják. A belső elválasztású mirigyek hormonokat termelnek, melyeket a vérrendszer szállít a test minden részébe.
Ezek a hormonok irányítják a test több folyamatát, mint a reprodukció, növekedési ráta, anyagcsere stb. A pajzsmirigy két lebenyből áll, és a nyakban helyezkedik el a légcső két oldalán. Ez felelős a pajzsmirigy hormonok - a thyroxin /T4/ és a trilodothyronin /T3/ - termeléséért. A pajzsmirigy hormonok irányítják a test anyagcsere rátáját, és mivel ez magába foglalja az emésztési, keringési és idegrendszert, nyilvánvaló, hogy a pajzsmirigy zavara sok különböző klinikai jelet produkálhat. Hipotireózis keletkezik, ha kevés pajzsmirigy hormon termelődik és kering a vérrendszerben. Ezt a mirigy gyulladása okozza, vagy autoimmun thyroiditis (ami valószínűleg egy öröklött állapot), vagy magának a mirigynek az elsorvadása, aminek az okát még nem ismerjük.
Régebben azt gondolták, hogy a pajzsmirigy problémák jódszegény étrend következményei - a jód a pajzsmirigy hormonok fontos összetevője. Fejlett országokban ennek előfordulása valószínűtlen, mert a mai étrend /embereknek és kutyáknak egyaránt/ általában különböző forrásból eredő élelmiszerekből áll, nem csak egy területről, mely jódszegény talajú lehet. A mirigy megnagyobbodása, melyet általánosan golyvaként ismernek, komoly jódhiány következménye lehet, de ha ez kutyákon látható, mindig daganat az ok.
Mint előbb is említettük, a hipotireózis a tünetek széles változatát okozhatja, de klasszikus jelek a letargia, súlynövekedés és szőrhullás.

Öregedéssel kapcsolatos kérdések

Szokatlannak látszhat az idős kornak az egészséggel egy csomagba kötése, de az idő mindannyiunkat utolér, és ez igaz a kutyákra is. Amikor a test túlhalad érettsége csúcsán, néhány rész már nem működik úgy, mint régen, tehát jó tudni, mi várható, mielőtt még megtörténik és tiszta képünk lesz, hogy járjunk el.

Az idős kor jelei

A boxerek átlag élekora 8-10 év. Azonban néhány kutya hamarabb öregszik, mint a többiek, és jut természetes élete végére (azaz bizonyos betegség miatti korai vég nélkül) 6-8 éves korában, míg mások boldogan eléldegélnek 10-12 évig is. Ahogy öregszünk, több fogászati kezelésre van szükségünk, és sokan végzik műfogakkal. Nem javasolunk kutyafogászatot, de ahogy a kor lassan emelkedik, a szájproblémák valószínűsége növekszik. Lehetnek rossz fogak és ínybetegségek. Lehet, hogy a kemény étel kevésbé rágható. Ezt észre kell venni és talán egy alternatív étrendet kell, bevezetni.
Egy kutyának, amelyik előzőleg tiszta volt a ház körül, lehet néhány balesete, amikor öregszik. Kezdődhet inkontinencia, vagy a bélműködés kontrolljának képtelensége. Lehet, hogy külön lehetőséget kell adnod nekik, hogy azonnal kimehessen, ha a szükség felmerül, ahelyett, hogy a legközelebbi sétát megvárná.
Mindannyian tudjuk, hogy nem tudunk szükségszerűen megtenni olyan dolgokat, melyek húsz évvel ezelőtt még mentek (vagy hogy az öreg viccet használjuk: meg tudjuk tenni, de nem olyan gyakran). Nos, a boxereknél ugyanez a helyzet. A mozgékonyság csökken, ahogy túlhalad a középkoron. Tud futni, de nem olyan gyorsan. Tud sétálni, de több pihenésre van szüksége, hogy helyrejöjjön, és némi merevség mutatkozhat az ízületeiben. Az élet vége felé a végtagok olyan gyengék lehetnek, hogy a kutyának nehéz hasaló helyzetből felemelkedni. Ha felállt, nehéznek tűnhet a járás és egyensúlyozás. Nem szokatlan, hogy az öreg boxer "leesik a lábáról", a végtagjai nem bírják tovább viselni a test súlyát - a szó szoros értelmében nem tud járni botladozás nélkül. Ilyenkor a vég közel lehet.
Ez csak néhány példa a várható dolgokra. Néhány kutya soha nem mutatja ezeket a jeleket, de ha igen, a kezdet ideje nagyon változó lehet. Bölcs dolog azonban tudatában lenni a lehetőségnek, és így tekintetbe veheted, ha jelentkezik.

Eutanázia

Egy ideális világban időnk végére érve békésen, fájdalom és kellemetlenség nélkül távozhatnánk. Sajnos a világ nem ideális, és sok ember életének vége fájdalommal kapcsolatos. Sokan közülünk azt kívánják, hogy segíteni tudjanak szenvedő szeretteiknek, hogy az utolsó hónapok, hetek, vagy napok könnyebbek legyenek. Ez talán egy olyan dolog, ami elválasztja életünket a kutyáinktól. Az utóbbi esetben tehetünk valamit, hogy segítsünk. Míg boxerünk élete jó minőségben folytatódik, a további állatorvosi kezelés megfontolása mindig érdemes. Azonban, ha olyan állapotot érnek el, amikor a gyógyíthatatlan betegség, vagy a test folyamatos elhasználódása már nem orvosolható, mindig gyöngédebb az állat életét befejezéshez segíteni, mint hagyni, hogy tovább szenvedjen. A valóságban kevés kutya hal meg békésen álmában, így az eutanázia gyöngédség, hogy segítsünk elkerülni a szenvedést. Függetlenül attól, hogy a tulajdonos hányszor ment már át ilyen folyamaton, sohasem könnyű időben dönteni. Minden kutya különböző, és a döntésnek a kutya és gazda közötti szoros kapcsolaton kell alapulnia. Csak Te dönthetsz, és tudhatod, hogy melyik a megfelelő idő. Jobb egy kicsit túl korán hozni döntést, mint egy kicsit túlkésőn.
Kicsit érzéketlennek tűnhet, de próbálj meg felkészülni a helyzetre. Otthon akarod-e megtetetni, vagy orvosi rendelőben? Kutyádat el akarod-e égettetni, vagy eltemettetni? Utóbbi esetben eltervezted, hova és ki temesse el: Mint mondtam, az ilyen döntés hidegnek tűnhet, de vannak döntések, melyeket meg kell hozni, és jobb előbb gondolni rá, mielőtt az esemény bekövetkezik.
Egy végső pont. Boxered egész életén át tartó hűséget és feltétel nélküli gyöngédséget adott neked. A legkevesebb, amit megtehetsz érte, hogy ugyanilyen módon biztosítsd távozását. Gyűjtsd össze bátorságodat, hogy mellette légy, amikor elaltatják. Tartsd a kutyát a karjaidban és add meg neki az utolsó simogatást, hogy érezze, minden rendben van.

Az E-Advertising Kft., mint a http://www.karpatibox.hu honlap üzemeltetője a testreszabott kiszolgálás érdekében a felhasználó számítógépén kis adatcsomagot, ún. sütit (cookie) helyez el és olvas vissza. Az oldal használatával Ön beleegyezik a sütik felhasználásába.