A vásárlásról

Kutyatartásról

Széleskörű kutatások bizonyítják, hogy a társállattartás az ember fizikai és lelkiállapotára egyaránt pozitív hatással van. Bizonyított, hogy a kutya simogatása csökkenti a vérnyomást és javítja a szívműködést. Azok számára, akik egyedül élnek, kedvenceik nemcsak társaságot nyújtanak, de ritmust adnak életüknek azáltal, hogy napi gondoskodást igényelnek.

Megfontolandó szempontok boxer vásárlása előtt:

 • Mennyi időt tudunk szakítani mozgásra, sétára és ápolásra?
 • Mennyi időt tudunk együtt tölteni a kutyával? Mennyi időt hagynánk egyedül?
 • Ha lakásban akarjuk tartani, akkor mennyire tágas az otthonunk? Tisztában vagyunk-e azzal, hogy mivel jár egy boxer lakásban tartása?
 • Mennyire vagyunk rendszeretők?
 • Ha kertben akarjuk tartani boxerünket, akkor biztonságosan be van-e kerítve a kert?
 • Mennyire vagyunk kényesek a kertünkre?
 • Mennyi pénzt tudunk költeni a kiskutya megvásárlására és a későbbi etetésére, gondozására, oltásaira, betegségei kezelésére?
 • A gyermekeink, szüleink, barátaink szeretik-e a kutyákat, és számíthatunk-e alkalmankénti segítségükre?
 • Van-e a családunkban kutyákra allergiás?

A megfelelő időpont megválasztása

A boxer egy nagyon energikus, sok mozgást igénylő kutyafajta. Ha egy boxer kerül a családunkba, az bizony kompromisszumokat fog jelenteni az életünkben és a kiskutyával töltött idő alapvetően befolyásolni fogja az együtt töltött idő minőségét. Ezért fel kell tennünk magunknak a kérdést: pl. mikor költözzön be az új családtag? Ez is olyan szempont, amit érdemes megfontolni. Ha nagyobb változások vannak az életünkben, mint például egy költözés, egy gyermek születése, állásváltoztatás vagy akár egy nagyobb utazás, akkor ajánlatos várni a kiskutya vásárlással. Ideális esetben elegendő időt kell szánnunk boxerünk megszoktatására, szocializálására, hogy a kiskutyánkkal felnőtt korára harmonikus családi életet tudjunk élni.

Van-e elég időnk és energiánk a kiskutyánkra?

Egy boxer mellett nem lehet unatkozni. Kölyökként legalább annyi törődést és gondozást igényel, mint egy kisgyerek és ezért sok időre és energiára van szükségünk. A kutatások szerint a kutya javítja az ember életminőségét: a mindennapjai változatosabbak lesznek és csökkenti a stresszt. De akit már magával ragadtak a modern élettel járó kínok, mint a túl sok munka, kevés szabadidő, egész nap dolgozik, esti programjai vannak, és a hétvégéi sem szabadok annak nem a kutya a megfelelő társállat. Egy boxer érkezése alapjaiban változtatja meg az életünket. Lehet, hogy eddigi megszokott életvitelünket meg kell változtatnunk, a napirendünket a kiskutya bioritmusához kell igazítanunk pl. sétáltatás, etetés, játék, ezekkel mindenképpen számolnunk kell. Boxerünknek szüksége van rendszeres, legalább naponta kétszeri fiatalabb korban minimum háromszori - póráz nélküli testmozgásra, gyakran kell játszani vele, tanítani kell, szőrzetét ápolni, etetni kell, állatorvoshoz vinni és gondozni kell őket, ha netán megbetegszenek vagy megsérülnek.

Lakókörnyezet

Mielőtt kutya keresésbe fogunk, vizsgáljuk meg saját lakóterünk szabályait, határait és korlátait. Bizonyosodjunk meg arról, hogy egyáltalán tarthatunk-e kutyát ott, ahol élünk. Ha bérlők vagyunk, akkor nézzük át a lakásbérleti szerződésünket, vagy olvassuk át a tulajdonos ide vonatkozó szabályait, hogy nincsenek-e benne kisállatok tartására vonatkozó kritériumok. Végül ellenőrizzük a helyi lakóközösség vagy önkormányzat előírásait is.

Nézzünk körül lakókörnyezetünkben:

 • Milyen körülmények között élünk?
 • Egy kis lakásban, vagy egy nagy kertes házban?
 • Külvárosi vagy vidéki környezetben, ahol remek sétákat lehet tenni természet közeli helyeken vagy nagyvárosi közegben, ahol épp csak néhány zöld fűfoltot találunk és nagy a forgalom?

A boxer nagy mozgásigényű, aktív kutyafajta, ezt vegyük figyelembe, amikor mérlegelünk. Vegyük szemügyre otthonunk elrendezését, vannak-e olyan helyiségek, ahová a kutyánknak nem lesz szabad bejárása. Ha igen, akkor mi a tervünk a belépés korlátozása kapcsán? Felmehet-e különböző bútordarabokra pl. kanapé, fotel, ágy vagy sem? Hol fogja tölteni az ideje nagy részét?

Mennyibe fog kerülni?

Sokan udvariatlanságnak tartják az anyagiak firtatását, de komolyan mérlegelnie kell, vajon belefér-e a család költségvetésbe a kutyatartás. Fontos tudni, hogy a kiskutya vásárlási költsége töredéke lesz annak, amelybe a kutya bele fog kerülni élete során. Ha valakinek a vételár magasnak tűnik, ne feledkezzen meg arról, hogy a kutyatenyésztés komoly kockázatokat rejt, a tenyésztő számára nem kevés idő-, munka-, és anyagi befektetéssel jár. Mire egy szuka tenyészthetővé válik, tenyész minősítést kell szereznie, ill. egészségügyi szűréseken kell megfelelnie, és ahhoz, hogy eredményes tenyésszuka lehessen több kiállításon kell a korosztályának megfelelően címeket szereznie. A fedeztetés díja szintén nem elhanyagolható kiadás, egy komoly eredményeket elért, tenyésztésben bizonyított fedező kan fedezésének díja akár meghaladhatja egy kiskutya árát is. Ezen kívül a tüzelő ill. vemhes szuka minőségi táplálása, állatorvosi vizsgálata, ellátása (progeszteron szint mérése, ultrahang vizsgálat, herpes vírus elleni oltása) is nagyobb kiadásokkal jár. A megszületett kölykök egészségvédelme sem elhanyagolható (megfelelő hőmérséklet biztosítása, környezet tisztántartása, esetenként mesterséges táplálás tápszerrel, féregtelenítések, oltások). Nem szabad megfeledkezni a törzskönyv és a chip költségeiről sem. Ez csak hozzávetőleges felsorolása mindazoknak a tennivalóknak, amelyeket a tenyésztőnek kell biztosítania, mielőtt gazdához kerül egy kutyakölyök. A vásárlás, a felszerelések és az esetleges ivartalanítás kezdeti költségein túl a kutya élelmezése és az évenkénti orvosi vizsgálatok, oltások is kiadással járnak. Számolni kell azzal a kiadással is, ha a kutya megbetegszik vagy megsérül.

Kant vagy szukát?

A kutya nemének kérdése másodlagosan szerepel a tapasztalatgyűjtésnél, holott ez éppen olyan fontos szempont, mint a többi. Minden kutyának egyedi személyisége van, de van néhány dolog, ami általában jellemző a különböző nemű kutyákra. Eltekintve a szuka ivarzásától (tüzelésétől) - amely egy kis ügyességgel átvészelhető a szukák általában szelídebbek, alkalmazkodóbbak, könnyebben kezelhetőek, nem annyira dominánsak, kevésbé erős bennük a versenyszellem. A szuka irányíthatóbb, nyugodtabb, alkalmazkodóbb, mint a kan. A tüzelési időszakon kívül a szuka könnyebben nevelhető, mert hiányoznak belőle azok a nemi tulajdonságok, amelyek a kan kutyát nehezebben kezelhetővé teszik. A kan a kiképzésnél hevesebb, gyorsabb, erősebb és kitartóbb, a szuka viszont sokkal megbízhatóbb, lelkiismeretesebb. A szukákat, ha nem ivartalanítják, akkor általában évente kétszer ivarzanak (tüzelnek). Ez némi kellemetlenséggel és sok odafigyeléssel járhat, ugyanis ez idő alatt fontos, hogy távol tartsuk őket a kan kutyáktól, elkerülendő a nem kívánatos vemhességet. A boxer kölyök gyorsan növekedik, és a kan kutya az, amelyik nagyon hamar kitapasztalja a mi tapasztalatlanságunkat és tehetetlenségünket, és ezt a maga javára fordítja. Arra törekszik, hogy a családban átvegye a "falkavezér" szerepét. Ettől a váratlan helyzettől a tulajdonos megijed, és fél, hogy majd nem bír a kutyával. Így előfordul, hogy túlad rajta. Ez annak a következménye, hogy kevés gondot fordított a kutya nemének kiválasztására, és az azzal kapcsolatos tudnivalók megismerésére. A kan kutyában megvan a többi hímmel való versengés természetes ösztöne, ezért nagyon fontos a kölyökkori szocializáció. A kanok dominánsabbak, makacsabbak, öntörvényűbbek. Egy kemény ember nem tud összhangot teremteni a szukával, mert az nagyon érzelmes, és sokkal több simogatást, és szeretet megnyilvánulást kíván, míg akad kan, amelyik a simogatás elől inkább kitér, és azt terhesnek találja. Az egészséges, fiatal, élénk kan idővel nyugodtabb, és meggondoltabb lesz. De akkor is erejének tudatában lévő őrző marad, és észrevehetően kifejezetten több öntudatot mutat, mint a szuka. Megfélemlíthetetlen bátorsága továbbra is megmarad az őrzésre, védésre, ami bár a szukára is jellemző, de az nem ritkán önfejű, makacs lesz öreg korára. Az öreg boxer szukából lassan eltűnik a ragaszkodás és kedvesség, amit fiatalabb korában úgy csodáltunk és becsültünk benne.

Kitől vásároljunk kiskutyát?

Ahol folyamatosan kaphatók boxer kölykök olcsón, ott valószínűleg szaporítóval állunk szemben, aki elsősorban megélhetési célból, felelőtlenül szaporítja a kutyákat. A felelősségteljes tenyésztő nem ilyen. Bizonyára mindenki látott már, hallott olyan helyről, ahol mindenféle korú, fajtatisztának látszó kutyakölyök hancúrozik néhány felnőtt állat között, vagy ahol egy-két pár kutya mellett évente akár többször is kiskutyák tűnnek fel. Nos, itt általában folyamatosan kaphatók kutyakölykök olcsón, jellemzően törzskönyv nélkül. Ha ezt tapasztaljuk, akkor valószínűséggel szaporítóval állunk szemben, aki elsősorban megélhetési célból, felelőtlenül szaporítja a kutyákat. Ilyen helyről még törzskönyves kutyát se vegyünk: előfordulhat, hogy a papírt eredetileg nem a mi kutyánknak vagy annak szüleinek állították ki. Sajnos hiába tűnik látszólag úgy, hogy alacsonyabb áron minőségi kutyát kapunk. Ilyen helyen nem törődnek az igazi, felelős tenyésztéssel: nem folyik a megfelelő egyedek szakszerű kiválasztása, sem a tenyésztésre alkalmatlanok kiszűrése. Így nagy esély van arra, hogy szoros rokontenyésztésből származó beteg kutyát veszünk, és a gyógykezelése a későbbiekben jóval többe kerül, mint amit "megspórolunk" a vásárláskor. Tudnunk kell, hogy épp ezért az ilyen kutyák közül sokan az utcán, menhelyeken kötnek ki! Tehát ne vegyünk ilyen helyről kutyakölyköt, még ha csábítónak is tűnik! Ha fajtatiszta kutyát szeretnénk, alaposan tájékozódjunk, hogy "valódi" tenyésztőtől, megfelelő minőségű, betegségektől mentes kutyánk lehessen! A tenyésztő gondosan készül minden egyes alomra: a megfelelő szülőpár megtalálása és a kiskutyák szocializációja éppúgy a tevékenységei közé tartozik, mint a kiskutyák megfelelő táplálékkal, oltásokkal való ellátása. Ezek az emberek bármilyen magasnak tűnő áron is adják a kölyköket, bizony hobbiból végzik tevékenységüket. A kölykök felnevelésén kívül az árat befolyásolja a tenyészetni kívánatos kutyák beszerzése, a fedeztetési díja, a szükséges minősítések megszerzése (pl. kiállításokra járás) fordított összegek. Különben is érdemes végiggondolni, hogy maga a kutyatartás milyen költségekkel jár, és ha sajnos ez meghaladja anyagi lehetőségeinket, inkább más, alacsonyabb költségekkel járó társállatot válasszunk. Alapelvként szem előtt kell tartanunk, hogy a kutya nem egy dolog, nem játékszer, vagy alkalmi időtöltés tárgya, amelyet az ember egy bizonyos hangulatban megvesz, aztán ugyanolyan hirtelen megszabadul tőle. A kutya egy élőlény, aki szereti a családját becsületesen és odaadóan éppúgy, mint egy gyermek. Ragaszkodik, és függ tőlünk lelkileg és testileg is. Viszonzásképp örömet és szórakozást nyújt. A kutya megvételével együtt jár, hogy naponta többször utcán kell sétáltatni, ha esik, ha fúj. Különösen a boxer igényli ezt nagymértékben. Nem elégséges, ha a saját kertünkben hagyjuk mozogni. A kutyára fordított költség nem csak a megvásárlás összege. Hozzá jön a rendszeres védőoltás, állatorvosi vizsgálatok, a napi élelem, az újabb és újabb nyakörv megvétele, és a megfelelő fekhely. Ha lakásban élünk, meg kell bizonyosodni arról, hogy nem zavarja-e a szomszédokat. Csak aki ennek a sokrétű felelősségnek a tudatában van, és ezen felül megfelelő életkörülményeket és feltételeket tud nyújtani, az vegyen kutyát. Feltétlenül ragaszkodjunk a törzskönyvhöz, ez nem csak akkor szükséges, ha kiállításra szeretnénk járni kedvencünkkel. A törzskönyv egyfajta garancia is, hogy megfelelő minőségű kölyköt kaptunk. Egyébként is, az igazi tenyésztő igyekszik minden kiskutyájának egész életét nyomon követni, kapcsolatban marad a gazdikkal, tanácsokkal látja el őket.

Milyen a jó tenyésztő?

 • A kutyák érdekeit tartja szem előtt, nem pénzszerzés miatt tartja a kutyákat.
 • Felméri, hová kerül a kiskutya - nem megfelelő körülmények közé nem ad kutyát, inkább megmondja a gazdi jelöltnek, hogy számára inkább egy másik fajta lenne megfelelőbb, vagy hogy esetleg az adott körülmények közé ő egyáltalán nem javasol kutyát. Tanácsokat ad a fajtával kapcsolatban, elmondja pozitív és negatív tapasztalatait is!
 • A kiskutya sorsát a hazavitel után is figyelemmel kíséri, a kutya egész élete során kapcsolatban marad a gazdikkal, segíti őket, ha bármilyen kérdés, probléma merülne fel.
 • Nem ad ki kiskutyát 8 hetes kora előtt, hiszen egy kutya számára a legmeghatározóbb szocializációs időszak élete első pár hónapja, így nagyon fontos, hogy az első 8 hétben az anyja és a testvérei között maradjon, hogy később ne jelentkezzen ennek hiányából adódó probléma.
 • Lehetőséget ad az anya- és ha lehetséges, akkor az apakutya megtekintésére, megmutatja az egészségügyi szűréseket igazoló okmányokat (pl. könyök- és csípőízületi diszplázia, epilepszia, szívszűrés stb.)
 • Meg lehet tekinteni a kiskutyákat 8 hetes koruk előtt, meg lehet nézni, hol nevelkedtek (legyen igényes, barátságos), nem egy csomagtartóból adja el őket. Az első időszak meghatározó a kiskutyák számára, hiszen a későbbi életüket végigkísérik a kölyökkorban szerzett tapasztalataik, így az is, milyen környezetben töltötték az első két hónapot.
 • Kiskutyát csak törzskönyvvel, chipezve, többször féreghajtva, kétszer oltva ad ki. A felelős állattartás ezeknél a minimális követelményeknél kezdődik!
 • Szerződést ír az adás-vételről.
 • Nem ad el kutyát pár ezer forintért, hiszen kevés pénzből nemhogy az oltások ára nem jön ki, de a féreghajtás, a chipezés, a törzskönyv, az állatorvosi költség, a minőségi kölyöktáp is finanszírozni kell.
 • Maximum 1-2 fajtát tenyészt és nincsen otthon sok kutyája - így biztosítja a minőségi egyedeket.
 • Idős kutyái is vannak, akik már nem hoznak le almokat, de továbbra is megmaradtak, mint társak, és nem csak addig tartott rájuk igényt, amíg "pénzt hoztak a házhoz".
 • Előjegyzést vesz fel a kölykökre, így nem hoz le felesleges almokat, szaporítva ezzel a menhelyeken sínylődő kutyák számát. Csak azt tudjuk tanácsolni, kerülje a szaporítókat, ha egyszerre nem akar/tud kifizetni egy minőségi kutyakölyköt, akkor figyelje a menhelyeket, ahol rábukkanhat leendő társára. Ne azokat támogassa, akik kedvenc fajtája elkorcsosításából élnek.

Honnan ismerjük meg, hogy szaporítóval van dolgunk?

 • Egyszerre több fajtát tenyésztenek.
 • Folyamatosan sok eladó kiskutyájuk van.
 • Nem mutatják meg az anyaállatot.
 • Kérdésünkre, hogy miért ezt a párosítást választották nem tudnak kielégítő, "szakmai" választ adni.
 • Nem tudják és kerülik a válaszadást, ha az anya és az apaállat szükséges papírjaival kapcsolatban kérdezzük (egészségügyi szűrések, tenyészvizsga, törzskönyv, kiállítási eredmények)
 • Nem járnak kutyakiállításokra, nincs címe és championátusa a szülőknek.
 • Nem mutatják meg a környezetet, ahol élnek a kiskutyák, közterületen, nyilvános helyen akarnak találkozni.
 • Sok esetben nem adnak törzskönyvet, gyakran több tízezer forinttal magasabb összeget mondanak, ha törzskönyvet kérünk a kiskutyákhoz.
 • 8 hetes kor előtt, oltási könyv és chip nélkül adja el a kiskutyákat.
 • Nem adnak szerződést a kiskutyához.
 • Nem kérdeznek semmit a vevőről, nem kérik el a vevő nevét, címét, elérhetőségét a jövőbeni kapcsolattartás céljából, mert mindegy nekik a kiskutya további sorsa.
 • Akár a piaci ár fele alatt is eladják a kiskutyákat, (legalább 3-5 helyről érdeklődjünk árak felöl)
 • Általában nem tartanak meg kiskutyát tenyésztési célra az eladásra kerülő alomból.
 • Nem adnak élelmet a kiskutya átadásakor, hogy az élelemváltás zökkenőmentes legyen a kiskutyának.
 • Nem prémium minőségű élelemmel neveli fel a kiskutyákat, (nem mutatja, meg mit esznek a kiskutyák).
 • Nincsenek idős kutyái, mivel azok már nem hoznak hasznot, ezért már nincs rájuk szüksége, csak a pénzt viszik és a helyet is foglalják.
 • Nem szívesen válaszol a feltett kérdéseinkre, terhesnek tartja a válaszadást, szűkszavúan válaszol.
 • Nem szán időt a kiskutya átadására, gyorsan túl akar lenni az átadáson.

Melyik kölyköt válasszuk?

Az alomból általában hobbi célra a legjobb az átlagos kölyköt kiválasztani. Sokan azt mondják, hogy a kölyök választotta ki őket, amikor hozzájuk szaladt, ellökve a többieket az útból, és magára irányítva a leendő gazda minden figyelmét. Ez a kölyök lehet jó választás a hozzáértő kutyatartó számára, aki megfelelően kordában tartja és leköti az energiáit még idősebb korában is, de tapasztalatlan kezekben szinte biztos, hogy néhány hónap múlva ő fogja uralni a házat. Azt a kölyköt sem célszerű választani, amelyik nem figyel az idegenekre, fél a hangoktól, az alom túlsó végébe húzódik, vagy az anyja és a testvérei mögé bújik. Abból lesz majd a kiegyensúlyozott felnőtt kutya, amelyik örül, hogy új arcokat lát, tűri, hogy felemeljék, szívesen veszi a játékot, és nem ijed meg az olyan hirtelen hangoktól, mint például a taps. Sok tényezőtől függ, hogy milyen a kiskutya magatartása idegnek jelenlétében, befolyásolja a személyisége és tenyésztő által biztosított környezet (milyen ingerek érik a kiskutyát az alomban, nagyon fontos az anyakutya személyisége is)

További hasznos tanácsok az e-kutyak.hu oldalon:

Az E-Advertising Kft., mint a http://www.karpatibox.hu honlap üzemeltetője a testreszabott kiszolgálás érdekében a felhasználó számítógépén kis adatcsomagot, ún. sütit (cookie) helyez el és olvas vissza. Az oldal használatával Ön beleegyezik a sütik felhasználásába.