Tudnivalók

Általában a kutyakiállításról

Az első kutyakiállításokat az 1800-as évek közepén rendezték Európában. A bemutatók sikere, imádata máig töretlen, de természetesen mind felépítésében, mind jellegében, mind szerepében sokat változott azóta. A mai kor kutyakiállítása hobby, üzlet, szórakozás. Hogy számunkra mit jelent, melyik oldalát fogadjuk el, csak rajtunk múlik. Ha jó irányból közelítjük meg, egy nagyon kellemes időtöltés, kikapcsolódás lehet. Változó, hogy egy kutya mennyire kedveli a kiállításokat, ez nagyban függ természetétől és természetesen attól, mi mennyire tudjuk megkedveltetni vele. A kiállításokon sokszor izgatottabbak vagyunk, hisz versenyzünk, megmérettetünk. A gazdi izgalmát sok kutya átveszi, de eltérően hat rájuk. Ha boxerünknek nagyon nem fűlik ehhez az időtöltéshez a foga, ne erőltessük.

A kutyakiállítás szépségverseny, ahol a legnagyobb szerepe a küllemnek, az első benyomásnak van. Természetesen a bíróknak figyelembe kell venni egyéb szempontokat is a kutyák bírálatakor. A szemek színét, a fogazatot, a csontozatot, a felépítést mind értékelnie kell a bírónak. A boxer standardja iránymutató a kutya megfelelő fenotípusára vonatkozóan, a standardtól való eltérést különböző mértékben ugyan, de figyelembe kell venni. Manapság a kutyakiállítások nagy szerepet kapnak a tenyésztésben. Sokan hajlamosak előnyben részesíteni egy kiállításokon eredményes fedező kant annak ellenére, hogy a szukához inkább másik, kevésbé eredményes kan felelne meg. Vannak kiállításra kifejezetten alkalmas, de a tenyésztéshez nem megfelelő kutyák, így a kettőt nem lenne szabad összekeverni. Egy tökéletes kutya is örökíthet durva hibákat, melyek rá nem jellemzőek, de génkészletében jelen vannak és az utódoknál felszínre törnek. A kizárólag "sztár" fedező kanok használata a tenyésztésben azért is kerülendő, mert belterjes állományhoz vezethet. Ha minden tenyésztő csak ugyanazzal a két, igen eredményes kannal fedeztet, nagyon hamar nem marad párválasztási lehetőség, hiszen minden leszármazott rokonságban lesz egymással. Ez egy kevésbé jó tenyészkan esetén még nagyobb probléma, hiszen hibái rögzülnek az állományban.

A jó kiállítási eredmények eléréséhez nem csak szép kutyára van szükségünk. A szépen felkészített kutya fél siker, de boxerünket be is kell tudnunk mutatni. A bírók figyelembe veszik a kutya felvezetését, a kiállító viselkedését (akár megjelenését is) a sorrend meghatározásakor. Ahogy mindenhol, a kiállításokon is jelen van a korrupció, a barátság, az érdek. Születnek egészen meglepő eredmények, melyeket el kell fogadnunk. Ha nem tudjuk tolerálni az időnkénti igazságtalanságot, nem biztos, hogy nekünk való a kiállításozás. A rendszeresen kiállítók közül szinte mindenki találkozott már ilyen esettel, de természetesen korrekt, hozzáértésen alapuló bírálatok is léteznek, ezeket kár lenne kihagyni, hiszen sok mindent megtudhatunk boxerünkről, a fajtáról ezek által. Előny, ha mi magunk is tisztában vagyunk boxerünk hibáival és erényeivel, ez a kutya megfelelő bemutatásában és ezáltal pozitív értékelésében is segíthet.

(Forrás: Kócsi Tünde)

A kiállítási nevezés feltétele és módja

Európában a kinológiai főszervezet az FCI, melynek székhelye Belgiumban található. Az FCI minden országból egy szervezetet vesz fel tagjai közé, ez jelenleg Magyarországon a MEOE (Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete).

Az FCI által elismert kiállításokra való nevezés feltételei és módja:

Boxerünknek rendelkeznie kell az FCI valamely tagszervezete által kiadott vagy honosított származási lappal. (továbbiakban: törzskönyv). Ha boxerünket külföldön vettük, a törzskönyvét honosíttatnunk kell a MEOE-nél. (A MEOE által szervezett kiállításra magyar tulajdonban lévő, külföldi szervezetnél törzskönyvezett kutya csak honosított törzskönyvvel nevezhető).

A nevezést a nevezési felhívásban megadott címre kell eljuttatni a nevezési határidő lejártáig (postai úton, adott esetben faxon, e-mailben vagy online). A nevezési határidő CAC (nemzeti) kiállítások esetében általában egy hónappal a kiállítás előtt, CACIB (nemzetközi) kiállítások esetében az első határidő két hónappal a kiállítás előtt, a második határidő egy hónappal a kiállítás előtt zárul, de ettől eltérő is lehet. A nevezési címet, határidőt, díjakat, feltételeket megtaláljuk a nevezési felhívásban, vagy a szervező egyesület weboldalán.

A nevezéshez minden esetben csatolni kell:

  • a hiánytalanul kitöltött és aláírt nevezési lapot ( a MEOE hivatalos oldaláról letölthető)
  • a kutya törzskönyvének kétoldali másolatát
  • a nevezési díj határidőig történt befizetésének igazolását (feladóvevény, banki kivonat másolata)
  • MEOE tagok esetében az érvényes tagsági kártya másolatát

Magyarországi MEOE kiállításokra a MEOE szervezeteinek tagjai fél áron nevezhetnek. Amennyiben tagok vagyunk és élni szeretnénk ezzel a lehetőséggel, csatolnunk kell az érvényes tagsági kártya másolatát vagy a tagdíj befizetésének igazolását is a nevezéshez. Külföldön a nevezési díj szempontjából nem tesznek ilyen megkülönböztetést.

A nevezési díjat a nevezési felhívásban megadott számlaszámra kell befizetni postai csekken vagy banki átutalással. Mind a befizetésnek, mind a nevezési papíroknak meg kell érkezniük a nevezési határidő lejárta előtt.

A kutyát kizárólag a törzskönyvre felvezetett tulajdonosa nevezheti a kiállításra, azaz a nevezési lapon a tulajdonos adatai és aláírása kell szerepeljen, ezért is fontos, hogy boxerünket minél hamarabb írassuk a nevünkre. Ezt bármely MEOE szervezetben megtehetjük. Ehhez szükségünk lesz a kutya törzskönyvére, személyi igazolványunkra és az adásvételi szerződésre vagy tulajdonosváltozást igazoló lapra, melyet a tenyésztőtől kapunk kitöltve, aláírva.

Kapcsolódó linkek:

(Forrás: Kócsi Tünde)

A kiállítások típusai
A kiadható címek és nevezési feltételek alapján különböző kiállítások léteznek.

CAC (nemzeti) kiállítás

Felnőtt osztályokban CAC címet és fiatal osztályban HPJ (Magyarországon Hungária Prima Junior) címet (országonként eltérő a megnevezése) adó kiállítás. A kutya az eddigi elért eredményeitől függetlenül nevezhető.

CACIB (nemzetközi) kiállítás

Felnőtt osztályokban CAC címet, fiatal osztályban HPJ (Magyarországon Hungária Prima Junior) címet (országonként eltérő a megnevezése) adó kiállítás. A kiállításon CAC címet nyert kutyák (a veterán osztályban CAC-ot nyert szuka és kan kivételével) konkurálnak nemenként a CACIB várományért. A kutya az eddigi elért eredményeitől függetlenül nevezhető.

CAC-Derby kiállítás

Felnőtt osztályokban CAC címet és fiatal osztályban HPJ (Magyarországon Hungária Prima Junior) címet (országonként eltérő a megnevezése) adó kiállítás. Különlegessége, hogy itt szerezhető meg a Hungária Derby Győztes cím, melyért a 9-24 hónapos korú kutyák konkurálnak. A HDGY címet fajtánként egy kan és egy szuka kaphatja. A kiállítás évente egyszer kerül megrendezésre, általában ősszel. A kutya az eddigi elért eredményeitől függetlenül nevezhető.

Klubkiállítás

Felnőtt osztályokban CAC címet és fiatal osztályban HPJ (Magyarországon Hungária Prima Junior) címet (országonként eltérő a megnevezése) adó kiállítás. Különlegessége, hogy itt szerezhető meg a Klubgyőztes és Fiatal Klubgyőztes cím. Csak az adott klubhoz tartozó fajták nevezhetők, eddigi eredményeiktől függetlenül. Általában évente egyszer kerül megrendezésre.

Champion kiállítás

Az Év Championja címet adó kiállítás. Nincsenek osztályok, a kutyák fajtánként, azon belül nemenként kerülnek elbírálásra. Fajtánként a legszebb kan és a legszebb szuka kapja a címet. Kizárólag valamely FCI tagország felnőtt vagy junior championátusával vagy Interchampion címmel rendelkező kutyák nevezhetők. Évente egyszer kerül megrendezésre, általában decemberben.

Speciális kiállítások

Valamely nevezési feltétel által megkülönböztetett kiállítás. Ilyen pl. a fajtagondozó klubok által évente egyszer rendezhető (a klubkiállításon kívül), CAC címet adó kiállítás, vagy a Veterán kiállítás melyre csak veterán korú kutyák nevezhetők, vagy a vadászkutya kiállítás melyre értelemszerűen csak vadászkutyák nevezhetők, stb.. Minden esetben CAC címet ad.

(Forrás: Kócsi Tünde)

Kiállítási osztályok

A kutyákat fajtánként és korcsoportonként (tehát különböző osztályokba sorolva) bírálják a kiállításon. Egy-egy osztály (korcsoport) egyedeit vetik össze egymással, majd az osztályok győztesei további összevetéseken vesznek részt, míg végül egy kutya elnyeri a fajta legszebbje (fajtagyőztes) címet. A fajtagyőztesekre további összevetések várnak a Best in Show program keretében. A munka- és győztes osztály kivétel ez alól, itt korábban elért eredmények is feltételei az osztályba való nevezésnek. Egyes külföldi kiállításokon nincs baby osztály, így ha zsenge korú boxerünkkel külföldi kiállítást tervezünk, tájékozódjunk az adott kiállítás nevezési osztályairól.

Baby osztály

3-6 hónapos korú kutyánkat nevezhetjük baby osztályba. A kutyababák itt még nem kapnak címet, csak leírást és ígéretes vagy nagyon ígéretes minősítést. A nagyon ígéretes minősítést szerzett kutyák közül a bíró kiválasztja azt, aki a Baby Best in Show-ban mérheti össze szépségét a többi fajta legszebbnek ítélt kiskutyáival. Baby Best in Show nem minden kiállításon van, a katalógusban mindig megtaláljuk az adott kiállítás programját.

Kölyök osztály

6-9 hónapos korú kutyánkat nevezhetjük kölyök osztályba. A kölyökkutyák itt még nem kapnak címet, csak leírást és ígéretes vagy nagyon ígéretes minősítést.

Fiatal osztály

9-18 hónapos kutyánkat nevezhetjük fiatal osztályba. Az osztálygyőztes kan és szuka elnyerheti a HPJ (Hungária Prima Junior) címet, melyből 3 szükséges (egyéb feltételek teljesülésével) a Hungária Junior Champion cím kiváltásához. A HPJ címet szerzett szuka és kan részt vesz a fajtagyőztes választáson. Amennyiben egyikük sem kapja meg a fajtagyőztességet, úgy a bíró eldönti, hogy melyikük képviselheti fajtáját a Junior Best in Showban. (amennyiben egyikük a fajtagyőztes címet is megkapja, értelemszerűen ő mehet tovább a Junior Best in Showra és mint fajtagyőztes a fajtacsoportgyőztes választásra)

Növendék osztály

15-24 hónapos korú kutyánkat nevezhetjük növendék osztályba. Átfedésben van a fiatal és a nyílt osztállyal is, szabadon eldönthető, hogy ha mindhárom osztályba nevezhető a boxerünk, akkor melyiket választjuk. Nyílt osztályban gyakran érett, felnőtt kutyákat neveznek, így ha boxerünk még kevésbé összeszedett, kiforrott, érdemes a növendék osztályt választanunk. Ebben az osztályban leírást és minősítést kapnak a kutyák. Több kitűnő minősítés esetében a bíró sorolást végez I -IV. besorolással. A kitűnő I. minősítésű kutya megkaphatja a CAC címet nemzeti színű kártyával. A kitűnő II. minősítésű kutya megkaphatja a Res.CAC címet nemzeti színű kártyával. Az osztálygyőztes kan és szuka részt vesz a fajtagyőztes-, CACIB kiállításon a CACIB összevetésen.

Nyílt osztály

15 hónaposnál idősebb kutyánkat nevezhetjük nyílt osztályba. Ebben az osztályban leírást és minősítést kapnak a kutyák. Több kitűnő minősítés esetében a bíró sorolást végez I -IV. besorolással. A kitűnő I. minősítésű kutya megkaphatja a CAC címet nemzeti színű kártyával. A kitűnő II. minősítésű kutya megkaphatja a Res.CAC címet nemzeti színű kártyával. Az osztálygyőztes kan és szuka részt vesz a fajtagyőztes-, CACIB kiállításon a CACIB összevetésen.


Győztes osztály

Hungária Champion címmel rendelkező kutyánkat nevezhetjük a győztes osztályba. Ebben az osztályban leírást és minősítést kapnak a kutyák. Több kitűnő minősítés esetében a bíró sorolást végez I -IV. besorolással. A kitűnő I. minősítésű kutya megkaphatja a CAC címet nemzeti színű kártyával. A kitűnő II. minősítésű kutya megkaphatja a Res.CAC címet nemzeti színű kártyával. Az osztálygyőztes kan és szuka részt vesz a fajtagyőztes-, CACIB kiállításon a CACIB összevetésen.

Munka osztály

15 hónaposnál idősebb munkavizsgával rendelkező kutyánkat nevezhetjük. Munka osztályba való induláshoz a nevezési határidőig kell megszerezni a munkavizsga bizonyítványt. Ebben az osztályban leírást és minősítést kapnak a kutyák. Több kitűnő minősítés esetében a bíró sorolást végez I -IV. besorolással. A kitűnő I. minősítésű kutya megkaphatja a CAC címet nemzeti színű kártyával. A kitűnő II. minősítésű kutya megkaphatja a Res.CAC címet nemzeti színű kártyával. Az osztálygyőztes kan és szuka részt vesz a fajtagyőztes-, CACIB kiállításon a CACIB összevetésen.

Veterán osztály

8 évesnél idősebb kutyánkat nevezhetjük veterán osztályba. Az osztálygyőztes szuka és kan megkaphatja a CAC címet, Az osztálygyőztes kan és szuka részt vesz a fajtagyőztes választáson, de a CACIB várományért nem konkurálhatnak.

(Forrás: Kócsi Tünde)

Kiállításon elérhető címek

Baby és kölyök osztályban a kutyák nem kapnak címet csak leírást és Ígéretes vagy Nagyon ígéretes minősítést.

HPJ (Hungária Príma Junior, fiatal osztálygyőztes)

Fiatal osztályban nemenként adható, tehát a legszebb fiatal osztályos kan és a legszebb fiatal osztályos szuka kaphatja. Kettejük közül a bíró kiválaszthatja a Legszebb Fiatalt (Best Junior), aki a Best in Show programon belül képviselheti fajtáját a Kiállítás Legszebb Fiatal Kutyája (Junior Best in Show) választáson.

CAC (osztálygyőztes)

Növendék, nyílt, győztes és veterán osztályokban adható, a kitűnő 1 minősítést szerzett kutyák kaphatják. (érthetőbben: az adott osztály kutyái először minősítést (kitűnő, nagyon jó, stb..) kapnak, majd a bíró sorolja őket (kitűnő1, kitűnő 2, kitűnő 3, nagyon jó 3, stb..) A kitűnő 1-et kapott kutya, azaz az osztályában a legszebb kaphatja a CAC címet. Egy osztályban az összes kutya kaphat kitűnő minősítést, de osztálygyőztes címet csak egy. Előfordulhat, hogy egyetlen kutya sem kap kitűnő minősítést, ilyenkor nem kerül kiadásra a CAC cím. Akkor sem kötelező kiadni, ha ugyan van kitűnő 1 minősítésű kutya, de a bíró úgy ítéli, hogy a CAC címet nem érdemelte ki.

Res. CAC (Reserve CAC)

Növendék, nyílt, győztes és veterán osztályokban adható, a kitűnő 2 minősítést szerzett kutyák kaphatják. (érthetőbben: az adott osztályban a második legszebbnek ítélt kutya kaphatja a Res.CAC címet, de csak akkor, ha kitűnő minősítést kapott. A szabályok szerint a bíró csak olyan kutyának adhatja ki a Res.CAC címet, aki megkapta volna a CAC címet, ha a CAC-ot kapott kutya nem lenne jelen. )

CACIB váromány

Csak akkor viselhető CACIB címként, ha az FCI visszaigazolta. A fajtában CAC címet nyert kutyák konkurálnak érte nemenként, kivéve a veterán kan és szuka osztálygyőztest.

Res. CACIB (Reserve CACIB)

A CACIB váromány kiadása után, a többi CAC-ot nyert kutya (kivéve a veterán osztály győzteseit) és a CACIB-ot nyert kutya osztályában Res.CAC-ot nyert kutya konkurálnak érte nemenként. (érthetőbben: Ha pl. kanoknál a nyílt osztály győztese kapja a CACIB címet, akkor a többi osztályban CAC-ot kapott és a nyílt osztályban Res.CAC-ot kapott kan konkurál a Res.CACIB címért. A szabályok szerint a bíró csak olyan kutyának adhatja ki a Res.CACIB címet, aki megkapta volna a CACIB címet, ha a CACIB-ot kapott kutya nem lenne jelen.)

KLGY vagy FKLGY (Klubgyőztes vagy Fiatal Klubgyőztes)

Ezeket a címeket kizárólag klubkiállításon kaphatják a kutyák. Sémája ugyanaz, mint a CACIB címé, az osztálygyőztes (tehát CAC címet nyert kutyák a veterán osztálygyőzteseken kívül) konkurálnak érte nemenként. A Fiatal Klubgyőztes címet a HPJ-t nyert szuka és kan kaphatja.

HDGY (Hungária Derby Győztes)

Ezt a címet kizárólag az évente egyszer megrendezésre kerülő Derby-CAC kiállításon lehet megszerezni. A 9-24 hónapos korú kutyák konkurálnak érte fajtánként és nemenként.

HFGY vagy BOB (Hungária Fajtagyőztes vagy Best of Breed)

CAC kiállításon az adott fajtában CAC és HPJ címet nyert kutyák konkurálnak érte, azaz minden osztálygyőztes mindkét nemből. CACIB és Klubkiállításon az adott fajtában a CACIB várományt vagy Klubgyőztes címet kapott kan és szuka, a HPJ-t kapott fiatal kan és szuka valamint a veterán osztályban CAC címet nyert kan és szuka konkurál a fajtagyőztes címért. (érthetőbben: a kiállításon először kiválasztja a bíró nemenként és korcsoportonként (osztályonként) a legszebb kutyákat. Ők kapják a CAC illetve fiatal osztályban a HPJ címeket. Ideális esetben minden korcsoportban (osztályban) lesz egy legszebb kan és egy legszebb szuka. Szintén ideális esetben ez 6 kan és 6 szuka. (mivel 6 osztály van a baby és kölyök osztályon kívül). Közülük választja ki a bíró a CAC kiállításon a fajtagyőztest. CACIB vagy Klubkiállításon a fajtagyőztes választás előtt még a 3 felnőtt osztály (növendék, nyílt, munka és győztes) legszebb kanja és legszebb szukája megkapják a CACIB vagy Klubgyőztes címet és ők ketten valamint a két fiatal osztálygyőztes és a két veterán osztálygyőztes konkurál a fajtagyőztes címért. Természetesen (főleg Magyarországon) előfordul, hogy nem minden osztályba neveznek kutyát, pl. veterán korú boxereket ritkán láthatunk, mivel elég rövid életű fajta. A legszélsőségesebb esetben előfordul, hogy egy kiállításon csak egyetlen kutyát neveznek egy fajtából, ilyenkor ő nagy valószínűséggel megkapja a CAC, (CACIB), BOB címeket, de ez nem törvényszerű.)

BOS (Legszebb Ellenkező Nemű Kutya vagy Best of Opposite Sex)

Magyarországon ez a cím nem létezik, de külföldön gyakori. Miután kiválasztotta a bíró a fajtagyőztest, a bent maradt kutyák közül, az ellenkező nemből is kiválasztja a legszebbet, ő kapja a BOS címet.

Az Év Championja

Ezt a címet kizárólag az évente egyszer megrendezésre kerülő Champion kiállításon lehet megszerezni. A nevezett, champion címmel rendelkező kutyákat fajtánként és nemenként, de kor szerinti bontás nélkül bírálják. A legszebb kan és a legszebb szuka kaphatja a címet. Kettejük közül választja a bíró a fajtagyőztest (ChBOB). Best In Show program:

BOG (Fajtacsoportgyőztes vagy Best of Group)

Az adott fajtacsoporthoz tartozó BOB címet nyert (fajtagyőztes) kutyák konkurálnak érte. A boxer a II-es fajtacsoportba tartozik, így a fajtagyőztes német boxer a legszebbnek ítélt argentin doggal, berni pásztorral, bulldoggal, német doggal, dobermannal, schnauzerrel, rottweilerrel konkurál ezért a címért. Mivel elég népes fajtacsoport, sajnos ritkán kapja boxer a BOG címet.

JBIS (A Kiállítás Legszebb Fiatal Kutyája vagy Junior Best in Show)

Minden fajtából a legszebb fiatal osztályos kutya konkurál ezért a címért. Általában egy kutya képvisel egy fajtát, de előfordulhat, hogy a bíró egy fajtánál a szuka és a kan fiatal osztálygyőztest is javasolja a Junior Best in Show választásra. Kisebb kiállításokon az összes fajta fiataljait együtt bírálják, nagyobb kiállításokon ezt is fajtacsoportra bontva teszik. Junior BIS-re javasolt boxerünk tehát vagy az összes vagy csak a II. fajtacsoport legszebb fiataljaival verseng ezért a címért.

Reserve JBIS

A második legszebb fiatal kutya kapja ezt a címet.

BIS (A Kiállítás Legszebb Kutyája vagy Best in Show)

Ezt a címet az összes felvezetett kutya közül a legszebb kapja. A BOG nyertesek, vagyis a fajtacsoportgyőztesek konkurálnak érte, ez 10 kutyát jelent, mivel 10 fajtacsoport van.

Reserve BIS

A kiállítás második legszebb kutyája kapja ezt a címet, azaz a bent maradt 9 kutya közül választja a bíró (vagy bírók)

BOD (A Nap Legszebb Kutyája vagy Best of Day)

Ezt a címet két napos CACIB kiállításokon adják ki, de ezeken sem minden esetben. Amennyiben van mindkét napon BOD választás, a BIS címet csak a két BOD nyertes kutya közül választják. Sémája megegyezik a BIS címével. Egyéb címek:

Európagyőztes, Fiatal Európagyőztes (European Winner vagy Junior European Winner)

Ezeket a címeket az évente egyszer, mindig más európai országban megrendezésre kerülő Euro Dog Show-n (Európakiállításon) adják ki. Ezek CACIB kiállítások, annyi különbséggel, hogy a CACIB címet nyert kutyák viselhetik az Európagyőztes, a fiatal osztálygyőztesek a Fiatal Európagyőztes címet.

Vice European Winner

Ezt a címet az Euro Dog Show-n Res.CACIB-ot nyert kutyák kapják.

Világgyőztes vagy Fiatal Világgyőztes (World Winner vagy Junior World Winner)

Ezeket a címeket az évente egyszer, mindig más országban megrendezésre kerülő World Dog Show-n (Világkiállításon) adják ki. Ezek CACIB kiállítások, annyi különbséggel, hogy a CACIB címet nyert kutyák viselhetik a Világgyőztes, a fiatal osztálygyőztesek a Fiatal Világgyőztes címet.

Vice World Winner

Ezt a címet a Világkiállításon Res.CACIB-ot szerzett kutyák kapják.

Championátusok

Ha eleget járunk kiállításra és még eredményesek is vagyunk, különböző champion címekre "válthatjuk" boxerünk megszerzett CAC, CACIB, BOB címeit. A championátusok feltételei országonként eltérőek, itt a Magyarországon elérhető champion címek feltételeit írjuk le, de idővel igyekszünk bővíteni a környező országokéval is. A Ch cím kiváltásához be kell küldenünk (vagy személyesen vinnünk) a MEOE-be az adott championátust kérelmező lapot kitöltve és csatolni mellé a kérelemre felvezetett eredmények visszaigazolását, bírálati lapokat, a törzskönyv másolatát és a befizetés igazolását. Bármely championátus birtokában nevezhetjük boxerünket az év végi Champion kiállításra.

Hungária Junior Champion (HJCH)

3 HPJ (fiatal osztálygyőztes) cím szükséges hozzá melyeket MEOE kiállításon kapott a kutya, legalább két különböző bírótól. A 3 kiállításból egy CACIB vagy klubkiállítás kell legyen. Ennek birtokában még nem nevezhetjük boxerünket győztes osztályba.

Hungária Show Champion (HSCH)

A növendék, nyílt vagy champion osztályban elért 6db CAC cím, amelyek közül 3 db-ot Magyarországon rendezett nemzetközi CACIB kiállításon, vagy hazai klubkiállításon, 3 db-ot Magyarországon rendezett országos CAC kiállításon kell elérni 3 különböző bírótól. Az első és utolsó cím között egy évnek kell eltelnie. E cím birtokában a kutya nevezhető bármely FCI kiállításon champion osztályba, illetve a MEOE által évenként egy alkalommal megrendezett Champion Kiállításra is.

Hungária Champion (HCH)

A boxer munkavizsgára kötelezett fajta, ezért: három CAC cím, amelyet a kutya Magyarországon a MEOE által rendezett kiállításon növendék-, nyílt-, vagy munkaosztályban elért, két különböző bírótól. A három CAC cím közül egyet nemzetközi, vagy klubkiállításon kell megszerezni. Az első és az utolsó CAC cím között egy év és egy napnak el kell telnie. Munkavizsga eredmény, amely a fajtára előírt munkavizsga teljesítését jelenti, az adott munkavizsgán elérhető maximális pontszám 75%-a

Hungária Grand Champion (HGCH)

Ennek kiváltásához boxerünknek már rendelkeznie kell a Hungária Champion címmel. 4 CAC cím szükséges hozzá melyeket MEOE kiállításon győztes osztályban kapott és egy BOB (fajtagyőztes) cím, melyet a 4 CAC valamelyike mellett szerzett a kutya.

Hungária Veterán Champion (HVCH)

3 veterán osztályban szerzett CAC (osztálygyőztes) cím szükséges hozzá, melyeket MEOE kiállításon kapott a kutya. A 3 kiállítás közül legalább egy CACIB vagy klubkiállítás kell legyen. A Veterán Champion cím nem jogosít győztes osztályba való nevezéshez.

Interchampion (ICH)

Két FCI által visszaigazolt CACIB cím, az első és az utolsó cím között egy év és egy napnak el kell telnie, két különböző bíró két országból adta a címeket, illetve a fajtára előírt munkavizsga teljesítése a szükséges munkavizsgán elérhető maximális pontszám 75%-a.

(Forrás: Kócsi Tünde)

Hogyan vigyük boxerünket kiállításra?

Felkészítve! De ne szaladjunk előre. Ha úgy döntöttünk boxerünk szépségét megmérettetjük egy kutyakiállításon, nem árt magunknak is felkészülni, előre tájékozódni. Mindenképpen érdemes boxerünk első "fellépése" előtt ellátogatnunk néhány kiállításra, hogy nagyjából feltérképezhessük, mi történik ott, mások hogyan csinálják. Boxerünk tenyésztőjétől is kaphatunk hasznos tanácsokat. Mindenképpen érdemes arról is kikérni a véleményét, hogy ő javasolja-e boxerünk bemutatását egy ilyen eseményen. Természetesen a gazdi számára az övé a legszebb, de ettől még nem minden kutya alkalmas kiállításra, ritka az olyan alom, amiből minden kutya kiállítási minőségű. Egy szép boxer kiállításon való megmutatásával és megmérettetésével nem csak magunknak szerezhetünk örömet és büszkeséget, hanem természetesen a tenyésztő kennelének hírnevét is öregbíthetjük.

Mire lehet szükségünk?

Mindenképpen ajánlott valamilyen ketrec vagy ún. sátor beszerzése, amiben boxerünk nyugodtan pihenhet, ami az idegen környezetben egy kis biztonságot adó kuckó lehet. Ebbe érdemes boxerünk számára megszokott pokrócot, törölközőt tennünk. A ketrecet otthon is felállíthatjuk, hogy boxerünk belakhassa, megszokhassa azt. Szoktatáskor ne zárjuk be, csak hagyjuk, hogy belefeküdjön, megnézhesse. Idejében szerezzünk be egy felvezető pórázt. Javaslom, hogy ne vezessük fel boxerünket vékony, sodort zsinór pórázon, melynek egyik vége nyakörvszerűen van kialakítva. Hagyományos utcai nyakörvvel és pórázzal ne vezessünk fel boxerünket kiállításon. Ajánlatos vékony, minél kisebb láncszemű nyakörvvel és egy vékony hosszú bőr pórázzal felvezetni boxerünket. Érdemes színben boxerünk színével harmonizáló felvezető pórázt választani. Legyen nálunk egy edény, amelyből boxerünk ihat és egy flakon víz. Ne felejtsük otthon a kis zacskókat sem, melyek az esetleges, boxerünk által termelt kupacok eltávolításához szükségesek. Sajnos nagyon gyakori jelenség, hogy a kiállítók maguk mögött hagyva a kupacot, távoznak a tett színhelyéről, ez mind önmagukra, mind környezetükre nézve nagyon igénytelen hozzáállás, mely az egész kiállítás nívóját süllyeszti és róluk is nagyon negatív vélemény alakul ki (teljesen jogosan.)
A boxerét gyakran sok más fajta bírálata előzi meg, így előfordul, hogy órákat kell "tétlenül" töltenünk. Érdemes kempingszéket, horgászszéket vagy valamilyen összecsukható ülőalkalmatosságot is beszereznünk, jó ha van nálunk napernyő a nyári forrósságban. Feltétlenül legyen nálunk a visszaigazolás, melyet általában postán kapunk. Ennek bemutatásával tudjuk a katalógust legtöbbször még a bejárat közelében és a startszámot a ringben (a kiállítás megkezdése előtt!!) felvenni. Ha otthon felejtjük, a szabályok értelmében nem vezethetjük fel a kutyát! Tegyük mellé a befizetést igazoló csekkszelvényt is, bár erre alapesetben nincs szükségünk, félreértések, hiányos adatkezelés esetén jól jöhet. Nagyon fontos, hogy boxerünk oltási könyve is nálunk legyen, melyet általában a bejáratnál ellenőriz egy állatorvos. Az érvényes veszettség elleni oltás meglétének igazolása nélkül, a kutyát tilos a kiállítás területére bevinni! A startszám gyakran egy matrica, melyet ruhánkra tudunk ragasztani, de ha csak egy sima papírlap, akkor szükségünk lesz egy kis biztosítótűre vagy csipeszre is, mellyel rögzítjük. Kaphatók karra húzható startszámtartók is, ezek előnye, hogy eső esetén sem ázik el a papírlap, bár ha esőben kell felvezetnünk, ez lesz a legkisebb gondunk ;) A startszámot jól láthatóan kell kitűznünk, a ringben mindig rajtunk kell legyen az éppen felvezetett kutyánké! Ha boxerünket jutalomfalat segítségével treníroztuk, tanítottuk a helyes kiállítási viselkedésre korábban, ne felejtsük azt se otthon. Mivel általában elég korán kell indulnunk a kiállításra, érdemes összepakolni előző este.

Ruházat

Ne jelenjünk meg a kiállításon melegítőben netán fürdőruhában, válasszunk kényelmes, de az eseménynek megfelelő ruhát. Ez nők esetében lehet egy egyszerű nadrág egy blúzzal, egy visszafogottabb stílusú nadrágkosztüm. Kényelmes, kipróbált cipőt húzzunk, de ha lehet ne sportcipőt. Egy lapos talpú vagy egészen kicsi, széles sarkú, ruházatunkhoz illő cipő megfelelő választás. A kiállítások nagy részét szabadban, füves területen tartják, egy magas sarkú cipő nagyon kényelmetlen viselet ilyen helyen és balesetet is okozhat. A férfiaknál egy hétköznapibb nadrág-ing vagy pulóver összeállítás az ideális. Természetesen nem kell túlöltözni a kiállítást, de ruházatunkkal mindenképpen adjuk meg a tiszteletet az eseménynek és a bírónak. (aki, ha megfigyeljük, nagyon kevés kivétellel szintén az alkalomhoz illően felöltözve jelenik meg.) A Best in Show körben nagyon kiábrándító látvány amint pl. egy tenyészcsoport bemutatásakor a felvezetők különböző színben pompázó, "suhogós" szabadidőruhában szaladgálnak, netán ahogy egy kisestélyiben, tűsarkú cipőben éppen hasra vágódik valaki az egyébként szépen felkészített kutyája mellett. A női ruhadarabok közül nem javasoljuk a szoknya (főleg a hosszú) viselését, könnyen ráléphetünk, egy szűkebb, rövidebb szoknya pedig korlátoz a mozgásban. A ringben meg kell mozgatnunk a kutyát, olyan ruhát válasszunk melyben könnyedén és kényelmesen tudunk szaladni. Hivatásos handlerek (felvezetők) vagy aktív, gyakorlott kiállítók gyakran több váltás ruhát is visznek magukkal és attól függően, hogy milyen kutyát, milyen ringben vezetnek fel, átöltöznek. Ezt azért kezdő kiállítóknak nem javasoljuk, nincs is rá szükségük.

A kutya

A boxer kifejezetten attraktív fajta, fordítsunk elegendő időt és figyelmet felkészítésére. Boxerünket ápoltan vigyük a kiállításra: tisztítsuk ki a szemeit, füleit, nézzük meg karmait, ha túl hosszúak csippentsünk le belőle, alaposan töröljük át a szőrét egy enyhén benedvesített törölközővel, különös tekintettel a fehér jegyeket. Ez egy szépségverseny, ahogy a szépségkirálynő jelölteknél, úgy a kutyáknál is jogos elvárás, hogy ennek megfelelően, teljes pompájukban jelenjenek meg. Ha úgy érezzük mi magunk még nem tudjuk boxerünket felkészíteni egy kiállításra, kérjük meg a tenyésztőjét, hogy segítsen.
Az FCI kiállítási szabályzata engedi ugyan a tüzelő szukák kiállításon való felvezetését, de ha lehetséges ezt inkább kerüljük. Nem éppen etikus a kan gazdikkal szemben, hogy kutyájukat megbolondítjuk a számukra oly vonzó illatú szukánkkal "fellépésük" előtt, közben. Ha mindenképpen szeretnénk elvinni a tüzelő szukát a kiállításra, igyekezzünk elkülönülni vele a többiektől (főleg a kanoktól), a ringben tartsunk távolságot boxerünk és a kanok közt (adott összevetéseknél mindkét nem jelen lehet a ringben).
A kiállításon ne engedjük boxerünket szabadon, tartsuk mindig pórázon, ha a ketrecén, kuckóján kívül van. Akkor se tegyük, ha a "mi kutyánk nagyon barátságos", mert nem biztos, hogy másé is az, sőt kutyánk is viselkedhet számunkra meglepően, váratlanul a rengeteg inger, a nagy zsivaj, "felfordulás" közepette. A kiállítás után úgyis biztosítunk számára lehetőséget egy feszültség levezető nagy hancúrra, futkározásra, addig egészen biztosan kibírja boxerünk, hogy csak pórázon sétáltatjuk a kiállítás területén.
Bevett gyakorlat, hogy a kiállítást megelőző este nem kap a kutya enni (elkerülendő az esetleges kupacokat a ringben). Nem javasolt és nem is ellenzendő ez a szokás, a kutyának egészen biztosan nem árt, ha egy étkezést kihagy, de akadhatnak ebek, akik nem tolerálják ezt az eljárást :) Ha boxerünk feszült, ingerült lesz a vacsoramegvonástól, adjunk neki enni, és reggel ne felejtsük el biztosítani számára a lehetőséget, hogy elvégezhesse dolgát. (Természetesen egyébként is biztosítani kell ezt számára, de ilyen esetben, gyakrabban sétáljunk el egy erre alkalmas helyre a kiállítás területén is, ne hagyjuk, hogy a fellépés idejére tartogassa. Számoljunk vele, hogy idegen, zsúfolt területen hajlamosak tovább visszatartani.) Lehetőleg ne a kiállítás előtti napon próbáljuk ki az új tápot, ez hasmenést és ezzel járó kellemetlenségeket okozhat.

(Forrás: Kócsi Tünde)

A kutya bemutatása

Mielőtt elindulnánk az első kiállításra...

Ajánlott boxerünket megtanítani a helyes kiállítási viselkedésre még az első kiállítás előtt, ehhez nagy segítséget nyújthatnak a klubok által szervezett ringdresszúrák, ahol mi magunk is elsajátíthatjuk a felvezetés "tudományát" és kutyánkkal is gyakoroltathatjuk a megfelelő viselkedést. Ha nem tudunk elmenni ezekre az összejövetelekre, otthon is gyakorolhatunk. A kutya beállítását pl. érdemes tükör előtt, akkor azt láthatjuk amit a bíró fog a kiállításon, a megfelelő mozgást egy szabad területen. Kérjünk meg valakit a családból, ismeretségi körből (a legjobb ha a kutya számára ismeretlen a személy), hogy tapogassa át boxerünket, nézze meg fogazatát, kanok esetében ellenőrizze a heréket (fontos! ezt sok kan eleinte nem tolerálja, de a bírálatnak mindig része!). A ring dresszúra alatt is (akár otthoni környezetben, akár máshol történik) a felvezető póráz legyen a kutyán. A gyakorlás ne tartson sokáig, soha ne büntessük a kutyát, ha nem úgy csinál valamit, ahogyan szeretnénk. Ilyenkor inkább hagyjuk abba és

később próbáljuk meg újra. Ha valamit jól csinál, mindig dicsérjük meg, akár szavakkal, simogatással, akár jutalomfalattal, attól függően, mivel motiválható hatékonyabban. Ha befejeztük a gyakorlást, játsszunk kutyánkkal, hogy érdemes legyen számára mindent megfelelően végigcsinálni, hogy érezze, elégedettek vagyunk vele és a kiállítás, gyakorlás is csak egy közös móka része, ahol ugyan több a fegyelem, a szabály, de mindig valami nagyszerű dolog követi. ;)

A kiállításon...

Érdemes bő egy órával a kiállítás kezdete előtt érkeznünk, mivel fel kell még vennünk a katalógust, startszámot, helyet kell találnunk magunknak, ahol letáborozhatunk (lehetőleg annak a ringnek a közelében melyben a boxert bírálják) és kutyánknak is ismerkedni kell a környezettel. A bírálatok kezdete előtt lehetőség szerint vigyük be a kutyánkat a ringbe, hagyjuk, hogy végigszaglássza, megismerje, ne bírálatkor kezdje el felfedezni a területet. Ez jó alkalom a felvezetés, beállítás gyakorlására is. Esetleg kérjünk meg egy másik kiállítót, hogy nézze meg kutyánk szemeit, fogait, tapogassa át, ahogy ezt a bíró is teszi majd.
A megfelelően felkészített, szép boxer fél siker, de kutyánkat be is kell tudnunk mutatni a bírónak. A ringbe (bírói körbe) egyszerre egy adott osztályba nevezett kutyák mennek be és kerülnek elbírálásra. Legelőször a kan baby osztály nevezettjei, akiket egyesével megnéz a bíró és dönt a sorrendet illetően. Utánuk következnek a kan kölyök, kan fiatal, stb. osztályok. A szukák bírálatára a kanok után kerül sor, szintén a legfiatalabb korcsoporttal kezdve. (a katalógusban a bírálat szerinti sorrendben vannak az adott fajta nevezettjei felsorolva). Természetesen előfordul, hogy nem minden osztályba neveznek kutyát, ha pl. nincs baby osztályos kan kiskutya akkor a kölyök osztályos kanokkal kezd a bíró. A ringbe a ring titkár (a bíró jobb keze) szólítja a nevezetteket startszámuk szerint. Ne menjünk be a ringbe amíg nem szólítottak! Ne a szalag, virágosláda, egyéb ringet körülvevő kerítés alatt, felett, mellett, hanem a ring bejáratán közlekedjünk és ne késsünk a bírálatról! A felvezető pórázt bal kezünkben tartva, a kutyát mindig bal oldalunkon vezessük, a pórázt ne engedjük túl lazára, ezzel irányítjuk kutyánkat. A ringben az óra járásával ellenkező irányban vezetik fel a kutyákat, a kutya mindig a ring közepe felőli oldalunkon van, így nem takarjuk a bíró elől.

A bírálat menete

Ez változó lehet, egy gyakoribb példát írunk le. A szólított kutyákkal felsorakoznak a gazdik (felvezetők) a ringben startszám szerinti sorrendben. Ilyenkor a bíró kérheti, hogy egy kört tegyenek meg. A bírálatot a legalacsonyabb startszámú kutyával kezdi. A bíró első körben ellenőrzi boxerünk fogazatát, szemeit, csontozatát, felépítését. Ezután általában kéri, hogy mutassuk be mozgásban a kutyát. Ez lehet egyenes vonalon oda-vissza (1.), háromszögben (2.), vagy körben (3.) való mozgás, akár mind a három is.


A kutyát lendületesen mozgassuk, ne totyogjunk, ne sétáljunk, de azért őrült száguldozásra sincs szükség. Azt a tempót próbáljuk felvenni, amelyben kutyánk váltott lábbal, nyújtottan szalad (üget). A kutya bírálatának végén a bíró kiadja a minősítést. A kitűnő minősítést kapott kutyák a ringben maradnak, a nagyon jó, jó vagy megfelelő minősítésűek kimennek, mivel ők további összevetésen nem vesznek részt. (Ez szintén eltérő kiállításonként, amennyiben kevesebb, mint 4 kitűnő minősítésű kutya van, a bíró a nagyon jó minősítésű kutyákat is sorolhatja. pl.: kitűnő 1, kitűnő 2, nagyon jó 3, nagyon jó 4. A bíró vagy a ring titkár mindig egyértelműen tudtunkra adja, hogy maradjunk vagy menjünk ki a ringből.) A kutyákat sorban elbírálja a bíró, majd a végső döntéshez még kérhet egy-két közös kört. Általában az osztály győztest hirdeti ki elsőnek, majd a második, harmadik és negyedik helyezettet, de ez történhet fordított sorrendben is.
Ha olyan ügyesek és szerencsések voltunk, hogy a mi kutyánk lett az osztály győztes, ne távolodjunk el nagyon a ringtől, mert vissza kell még mennünk összevetés(ek)re. CAC kiállításon a fajta győztes választásra, CACIB kiállításon a CACIB összevetésre, és ha még a CACIB címet is mi kaptuk, akkor a fajta győztes választásra. CACIB kiállításon a Res. CAC címet nyert kutyát is visszahívják a CACIB címet nyert kutya osztályából. Ha túl zavarosnak tűnik az egész, ne lombozódjunk le, a kiállításon segítenek a tapasztaltabb kiállítók.

(Forrás: Kócsi Tünde)

Az E-Advertising Kft., mint a http://www.karpatibox.hu honlap üzemeltetője a testreszabott kiszolgálás érdekében a felhasználó számítógépén kis adatcsomagot, ún. sütit (cookie) helyez el és olvas vissza. Az oldal használatával Ön beleegyezik a sütik felhasználásába.